Decizia luată în cazul profesorului de la Seminarul teologic care s-a pozat cu elevele în pat. Episcopia afirmă că este „cam blândă”

Stan Filon 17.03.2023, 11:28

S-a aflat decizia luată în cazul unui profesor de la Seminarul teologic care a apărut în imagini alături de mai multe eleve în pat. Cadrul didactic, care este şi arhidiacon, a mai fost fotografiat în timp ce le toarnă alcool pe gât elevelor, dar s-a aflat și de mesajele deocheate schimbate cu câteva eleve.

Decizia luată în cazul profesorului de la Seminarul teologic care s-a pozat cu elevele în pat

Un caz șocant oripila opinia publică, după ce mai multe imagini cu un profesor al Seminarului teologic din baia Mare au apărut în presă. Arhidiaconul s-a fotografiat alături de mai multe eleve chiar în pat, însă a fost surprins și în timp ce le turna băutură alcoolică pe gât elevelor sale, în timpul unei excursii. În plus, bărbatul schimba și mesaje deocheate cu elevele sale și crease un grup de WhatsApp denumit ”Fozy and the Harem”, Fozy fiind porecla cadrului didactic.

Jurnaliştii de la Recorder au scris despre „haremul” domnului profesor, iar acum s-a aflat și ce măsuri au fost luate împotriva sa. Conducerea Seminarului Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare a decis să-i retragă profesorului Daniel Farcaş doar dreptul de a mai fi diriginte de clasă și, în plus, acesta nu avea voie să mai predea orele de morală.

Decizia luata in cazul profesorului de la Seminarul teologic care s-a pozat cu elevele in pat
Decizia luata in cazul profesorului de la Seminarul teologic care s-a pozat cu elevele in pat

Conducerea Seminarului a luat o măsură „prea blândă”

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a considerat măsura aplicată destul de ușoară, așa că a intervenit. Un comunicat de presă precizează toate măsurile luate de Episcopie în acest caz care a șocat opinia publică.

„Referitor la cazul profesorului Farcaş Daniel de la Seminarul Teologic din Baia Mare care face subiectul unei anchete Recorder.ro, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări:

  • Primele măsuri disciplinare şi canonice aplicate în cazul semnalat au fost luate de îndată ce s-au primit sesizările de abateri grave de la disciplina şi conduita cadrului didactic în relaţie cu elevii;
  • Ierarhul locului a aplicat pedeapsa demiterii din cler şi coborârea lui la statutul de teolog prin sancţiunea acordată în data de 14.06.2022;
  • Conducerea şcolii teologice a luat măsura (cam blândă) de a-i lua calitatea de diriginte şi orele de Morală, continuând să predea Vechiul şi Noul Testament;
  • Episcopul locului a cerut conducerii şcolii să demareze procedura de transfer a profesorului Farcaş Daniel la o altă şcoală, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean;
  • Din păcate, conducerea Seminarului nu a rezolvat problema cu celeritate şi responsabilitate aşa cum a recomandat Episcopia”, se arată într-un comunicat de presă făcut public de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a intervenit

Așadar, Episcopia a intervenit și a luat măsuri mult mai dure, în ceea ce îl privește pe profesorul Farcaş Daniel. Mai exact, profesorului i-a fost retrasă binecuvântarea de a mai preda la seminarul teologic.

„Drept urmare, începând cu data de 15.03.2023, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Decizia semnată de Episcopul Iustin, a retras binecuvântarea profesorului Farcaş Daniel de a mai fi cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare. Decizia a fost comunicată conducerii Seminarului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Urmare a retragerii binecuvântării, din cauza gravelor abateri morale, disciplinare, de conduită didactică şi educaţională, domnul Daniel Farcaş încetează relaţiile contractuale cu instituţia teologică de învăţământ”, mai precizează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...