Decizia luată de spanioli după apariția mai multor rechini lângă Barcelona. Printre ei e și cel mai rapid exemplar din lume

Dumitrică Roxana 18.07.2022, 13:56
Decizia luată de spanioli după apariția mai multor rechini lângă Barcelona. Printre ei e și cel mai rapid exemplar din lume

Momente de panică în Barcelona, după  ce în apropierea țărmului au fost văzuți trei rechini.Cinci plaje au fost închise şi au fost ridicate imediat steagurile roșii, care interzic intrarea în apă. Cu toate acestea, autoritățile spun că acești rechini nu sunt periculoși pentru oameni.

Măsurile luate de autoritățile din Spania după ce au apărut rechini lângă Barcelona

Tot mai multe destinaţii turistice populare au fost invadate de rechni. Cel mai rapid rechin din lume a fost filmat la nici 100 de metri de o plajă de pe Coasta del Garraf de lângă Barcelona. Recent, un rechin din aceeaşi specie a ucis două turiste, în Egipt – o româncă şi o austriacă .

Autorităţile spaniole spun că alerta s-a dat prima dată în apropiere de plaja din La Fragata, de angajaţii unui club nautic. Mai târziu, rechinul a fost văzut dând târcoale şi în apele de lângă Ribera și Bassa Rodona. Cinci plaje din Barcelona au fost imediat închise şi s-a arborat steagul roşu care interzice turiştilor intrarea în apă. Cu doar două zile înainte, o altă plajă din zonă, în Vilanova, a fost închisă din cauza prezenţei a doi rechini albaştri. Potrivit cotidianului El Pais, rechinul observat în apele libere din largul coastei Garraf măsura 2,5 metri.

Barcelonetta, cea mai cunoscuta plaja a orasului

 

Ce spun experţii

Biologii spun că prădătorii au migrat în Marea Mediterana din cauza încălzirii apelor. Aceştia sunt în căutare de noi medii, bogate în hrană. Prezența omului  în oceane și mări nu-i mai sensibilizează.  Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când un rechin din specia Mako este observat în Marea Mediterană.

Pe de altă parte, experţii spun că  observarea rechinilor în apele Mediteranei a fost un „semn bun” pentru ecosistem, deoarece această specie ar fi pe cale de dispariție și este foarte importantă pentru  menținerea echilibrului vieții marine.

Cel mai rapid exemplar din lume a fost filmat la aproximativ 100 de metri de țărm.  Din fericire, în apele Mării Negre nu exită încă niciun pericol. Totuşi, specialiştii nu exclud  ca încălzirea globală să schimbe situaţia şi cu timpul, rechinii să se adapteze şi în apele de la noi.

Urmăriți Impact.ro și pe