Decizia grea luată de băncile din România. Guvernul n-a avut ce să facă. Vești proaste pentru români. Ce spune ING

Rădulescu Valentin 26.10.2020, 18:33
Decizia grea luată de băncile din România. Guvernul n-a avut ce să facă. Vești proaste pentru români. Ce spune ING

Deoarece situația financiară din România nu stă deloc bine pe timpul pandemiei, Guvernul a decis ca toate popririle pentru datoriile fiscale să fie întârziate. Amânarea acestora a expirat însă la data de 25 octombrie, iar astfel Guvernul a decis să mai amâne încă o dată popririle pentru o perioadă de două luni, însă ordonanța adoptată în acest sens, nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce au făcut acum băncile?

Update, ora 18.32. Poziția ING, transmisă site-ului nostru, despre această decizie.

”Având în vedere faptul că eventualele noi modificări nu au fost validate până în acest moment printr-o normă legislativă, ING Bank România a fost nevoită să reactiveze toate popririle emise de creditorii fiscali ce fuseseră suspendate de bancă. Vom acționa în consecință odată cu apariția modificărilor legislative, în funcție de prevederile concrete ale acestora”, a transmis ING.

Băncile au luat o decizie grea pentru români

După ce Guvernul a aprobat joi ordonanța de urgență care prevede prelungirea suspendării executărilor silite cu două luni din cauza situației actuale a României, aceasta nu a fost încă în publicată în Monitorul Oficial. Drept urmare, suspendarea a expirat ieri, iar băncile au anunțat că vor reîncepe popririle pentru datoriile fiscale, scrie avocatnet.ro.

Suspendarea popririlor fiscale a fost valabilă până la data de 25 octombrie 2020, iar pentru că ordonanța de urgență nu s-a oficializat în timp util, cetățenii vor avea de suferit. Așadar, băncile au început deja să își informeze clienții.

„Până la 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației lor fiscale”, se arată într-un comunicat de presă, publicat vineri de către Ministerul Finanțelor.

Decizia grea luată de băncile din România. Guvernul n-a avut ce să facă. Vești proaste pentru români
Decizia grea luată de băncile din România. Guvernul n-a avut ce să facă. Vești proaste pentru români

Cum se poate remedia problema?

Pentru ca românii să poată scăpa de popririle emise, singura soluție este ca ordonanța de urgență să fie publicată cât mai rapid în Monitorul Oficial, respectiv până în luna decembrie a acestui an. Totodată, potrivit unor declarații făcute de premierul României, Ludovic Orban, ordonanța cu privire la amânarea executărilor silite urmează să fie oficializată astăzi sau cel mai târziu mâine.

„Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate. Ce înseamnă asta pentru tine? Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform OUG 29/2020, începand cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei”, este una dintre notificările trimise de ING Bank, drept dovadă că ordonanța de urgență nu a fost încă oficializată.

Urmăriți Impact.ro și pe