Decizia despre măști în magazinele din România. Ce vor fi obligați să facă, de acum înainte

Andreea Bisinicu / 27.11.2020, 16:11
Decizia despre măști în magazinele din România. Ce vor fi obligați să facă, de acum înainte

Decizia despre măști în magazinele din România. Ce vor fi obligați să facă, de acum înainte. Toți românii trebuie să știe asta. Ce se va întâmpla cu cei care poartă măști în interiorul magazinelor, de pe 28 noiembrie.

Decizia despre măști în magazinele din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor propune ca toți operatorii comerciali din magazinele din România să fie obligați să însemneze măștile care nu sunt dispozitive medicale. Motivul? Se pare că mai bine de jumătate dintre produsele de acest gen aflate la vânzare în România prezintă diverse nereguli. De aceea, cei de la ANPC propun ca măștile care nu sunt dispozitive medicale sau echipamente individuale de protecţie să fie denumite acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. Nu doar atât, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor insistă ca pe eticheta acest produse să fie menționate următoarele explicații: „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE – măşti chirurgicale şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentul UE/2016/425 – dispozitive de protecţie respiratorie”.

Într-o dezbatere publică, care a avut loc joi 26 noiembrie 2020, cei de la ANPC au lansat proiectul de ordin pentru a stabili condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piaţa naţională, aceste acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. Acest demers a luat naștere după ce, potrivit studiilor, din 599 de operatori comerciali, 396 magazine nu au respectat legile în vigoare și vindeau măști neconforme. Mai exact, specialiștii ANPC au observat că, la verificare, 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, dintre care 32.997.026 erau măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%), scriu cei de la Evenimentul Zilei.

Ce masti au fost scoase de pe piata
Ce masti au fost scoase de pe piata

Ce vor fi obligați să facă operatorii magazinelor comerciale, de acum încolo

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au retras măștile neconforme de pe piață, conform ministrului Econimiei, Virgil Popescu. Acesta a declarat că este profund dezamăgit de calitatea măștilor de protecție care se află pe piața în acest moment și că țelul cel mai important este acela de a proteja populația, în acestă perioadă delicată prin care traversăm, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, n.r.), supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a declarat Virgil Popescu,  Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, joi, 26 noiembrie, pe pagina sa oficială de Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI