Asociaţiile de proprietari din Capitală au luat o decizie cruntă, în contextul în care frigul s-a instalat deja în locuințe, în cea de-a doua lună de toamnă. Iată cum vor fi afectaţi bucureştenii.
De teama facturilor prea mari la căldură, 20% din totalul asociațiilor de proprietari au cerut să fie amânată furnizarea agentului termic până în luna noiembrie. Practic, oamenii preferă să mai rabde puțin frigul ce se simte deja în apartamente, astfel încât să facă economii la utilități.
În plus, 60.000 de locuințe din Sectorul 6 al Capitalei ar putea rămâne și în această iarnă fără căldură, deoarece electrocentrala de care depind pentru încălzire a oprit alimentarea. Din noaptea de miercuri spre joi, singurul CET privat din București a suspendat livrarea de agent termic.
„Nu am mai avut puterea să cumpărăm gazul, să plătim contractul și ni l-au oprit. Prețul gazului anul trecut pe timpul ăsta era undeva la 80 lei și acum e 600 lei. A venit Termoenergetica. Am acumulat o datorie și la ei în momentul de față de vreo 5 milioane de euro”, a spus Constantin Bucur, director al CET Vest Energo.
Termoenergetica a publicat un document de 31 de pagini cu adrese la care apa caldă și căldura se află sub parametri.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Avem 26 de grade. Asta e apa din termoficarea blocului. Acum umplem o găleată cu apă. Luăm temperatura, vedem dacă e diferență între ce ne arată contorul RADET și termometrul nostru. Iată, 20,4 grade Celsius”, a spus Cristian Ban, președinte al unei asociații de proprietari:
„Caloriferul este tot timpul rece, niciodată nu am fost mulțumiți. Ne învelim cu câte două paturi”, a spus și o altă femeie.
Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat că nu va putea fi lăsată jumătate din sectorul 6 în frig, astfel că energia termică din sistem se va distribui peste tot. Prin urmare, toată lumea va căldură, dar mai puțină.
„Grivița și Energo sunt oprite. Este o foarte mare problemă, mai ales pentru sectorul 1, dar nu putem să lăsăm jumătate din sectorul 6 în frig total. Vom încerca din energia termică din sistem să distribuim peste tot. Asta înseamnă că va fi mai puțin peste tot”, a spus directorul Termoenergetica.
În luna noiembrie, cea din care cele 20% dintre asociațiile de proprietari din București își doresc furnizarea de căldură, va începe și compensarea facturilor la energia termică pentru consumatorii vulnerabili.