Decizia ciudată luată de România cu vaccinul primit de la Moderna. Explicația premierului Cîțu

Andreea Bisinicu, Badea Violeta 27.01.2021, 17:04
Decizia ciudată luată de România cu vaccinul primit de la Moderna. Explicația premierului Cîțu

Decizia ciudată luată de România cu vaccinul primit de la Moderna. Care este explicația premierului Florin Cîțu. Statul român primește, în fiecare săptămână, câte 14.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 fabricat de compania Moderna, dar care stau în depozit. De ce nu este folosit serul gândit pentru imunizarea populației împotriva coronavirusului.

Decizia ciudată luată de România cu vaccinul primit de la Moderna

Marți, 26 ianuarie 2021, premierul Florin Cîțu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă după ședința de guvern, că România primește în fiecare săptămână 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, dar acestea stau, momentan, în depozit. Imunizarea populației române cu serul fabricat de compania americană nu a început încă, în condițiile în care campania de vaccinare a întâmpinat dificultăți, la o lună de la lansare, din cauza faptului că au fost reduse dozele de vaccin împotriva coronavirusului livrate de Pfizer/BioNTech.

„De la Moderna primim 14.000 săptămânal. Nu le-am folosit pentru că erau prea puține, dar probabil vor fi cabinete de vaccinare unde va fi folosit vaccinul Moderna”, a declarat premierul Florin Cîțu, conform digi24.ro.

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului se amână cu 14 zile

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva virusului Sars-Cov-2 a declarat, cu puțin timp în urmă, că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna, iar imunizarea cetățenilor României va putea începe din luna februarie 2021. Acesta a anunțat că vaccinarea în România se amână cu cel mult 14 zile, deoarece există în prezent un deficit de 117.000 de doze de ser anti-COVID-19. Românii care erau programați pentru imunizare în perioada următoare vor reveni în centre în data de 28 ianuarie.

„La începutul lunii februarie urmează distribuirea lui către centrele de vaccinare. (…) Avem o estimare de cantități de circa 430.000 de doze pentru primul trimestrul al anului”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Campania de imunizare a populatiei din Romania cu vaccinul de la Pfizer a inceput de mai bine de o luna
Campania de imunizare a populatiei din Romania cu vaccinul de la Pfizer a inceput de mai bine de o luna

Ce reacții adverse dă vaccinul anti-COVID de la Moderna

Vești îngrijorătoare au venit din partea companiei americane Moderna, în urmă cu o săptămână. Se pare că vaccinul anti-COVID-19 fabricat de aceștia a înregistrat un număr alarmant de reacții adverse pe care pacienții le-au resimțit, la scurt timp după ce le-a fost admnistrată doza. Oamenii au fost tratați la un centru din San Diego, deoarece au dezvoltat reacții alergice la injecție, potrivit anunțului făcut de Departamentul pentru Sănătate din California.

Unul dintre cei mai mari epidemiologi din SUA a sfătuit oprirea vaccinării populației americane cu dozele din lotul 41L20A, deoarece mulți dintre cei care s-au imunizat împotriva coronavirusului cu aceste doze fabricate de Moderna au dezvoltat reacții alergice la vaccin, cauza lor fiind acum investigată. Se pare că 307.300 de doze de vaccin din lotul espectiv au rămas depozitate, din totalul de 1.272.200 de doze produse. Oficialii companiei Moderna au asigurat populația globului că lucrează împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pentru a rezolva cazurile şi oprirea definitivă a lotului, dacă este necesară.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat că până marți, 26 ianuarie, 43.747 de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului și au fost înregistrate 70 de reacții adverse. Dintre acestea, 28.144 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 28.144 persoane au primit ambele doze. Numărul total de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech administrate începând cu data de 27 decembrie 2020 este de 528.378, la un număr de 487.711 persoane. Dintre acestea, 447.044 persoane au primit o doză, iar 447.044 persoane au fost vaccinate cu două doze.

Urmăriți Impact.ro și pe