Decizia ANAF care vizează milioane de români. Ai acces gratuit la asta

Rădulescu Valentin 13.08.2020, 09:25
Decizia ANAF care vizează milioane de români. Ai acces gratuit la asta

ANAF a informat recent că milioane de români se pot identifica virtual într-o nouă facilitate dezvoltată, SPV. Pentru a face acest lucru este necesar doar să completezi câteva câmpuri. Cum se procedează?

ANAF a dezvoltat o nouă facilitate

ANAF a trimis miercuri un comunicat de presă, citat de Agerpres, prin care informează că au dezvoltat și implementat o nouă facilitate pentru serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV). Prin aceasta, persoanele fizice se pot identifica virtual din data de 11 august. Așadar, persoanele fizice care doresc să se înregistreze în SPV, pot face acest lucru de la distanță prin intermediul unei sesiuni video. Pentru a folosi acest tip de identificare este necesar ca persoanele fizice să se programeze online, prin intermediul aplicației dedicate disponibilă pe www.anaf.ro. Programarea online se efectuează în termen de zece zile de la momentul înregistrării.

Așadar, în cazul exercitării de către persoana fizică pentru opțiunea pentru identificarea vizuală online, ANAF va transmite persoanei fizice o informare pe email. Informarea cuprinde următoarele informații:

  • instrucţiuni de desfăşurare a identificării vizuale online ce se va derula
  • comunicarea faptului că, în situaţia în care nu poate participa la identificarea vizuală online la data şi ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare
  • comunicarea faptului că neprezentarea la ora şi data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea înregistrării în SPV
  • reguli de conduită
Decizia ANAF care vizează milioane de români. Ai acces gratuit la asta
Decizia ANAF care vizează milioane de români. Ai acces gratuit la asta

Ce trebuie să deții pentru a te înrola în mediul SPV?

ANAF a menționat că pentru aprobarea înrolării în SPV a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume de utilizator și parolă, se poate realiza de la distanță cu numerele atribute documentelor acceptate de aplicație, precum: notificarea privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult (emise începând cu data de 5 martie 2018); notificare privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 9 octombrie 2017); notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri pentru persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 7 aprilie 2020).

„În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate formula întrebări cu privire la informaţii ce trebuie să conţină elemente cunoscute de ANAF şi persoana fizică. În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge”, a precizat ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe