De unde vine, de fapt, vorba „prins cu ocaua mică”. Domnitorul Cuza a folosit-o drept pedeapsă

Badea Violeta 23.01.2023, 12:59
De unde vine, de fapt, vorba „prins cu ocaua mică”. Domnitorul Cuza a folosit-o drept pedeapsă

În țara noastră există numeroase expresii amuzante și multe dintre acestea sunt greu de tradus în alte limbi. De exemplu, foarte mulţi români folosesc vorba „prins cu oacaua mică”, care înseamnă a prinde pe cineva cu o minciună, cu o înșelătorie. Puțini sunt, însă, cei care cunosc povestea acestei expresii.

De unde vine expresia „prins cu ocaua mică”

A prinde cu ocaua mică înseamnă a prinde pe cineva cu o minciună, cu o faptă necinstită. Această expresie a apărut încă din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1864, în timpul domniei sale, obișnuia să meargă prin târguri, deghizat în ţăran, şi să verifice dacă negustorii îi înșeală pe oameni. Se spune că domnul Principatelor Române ar fi încercat să-i vândă unui negustor nu mai puțin de șase ocale de lapte acru pe o oca de untdelemn.

Negustorul ar fi picat în plasă și ar fi cântărit cu ocaua mare laptele, apoi ar fi măsurat uleiul pe care trebuia să i-l dea la schimb cu ocaua mică, încercând să-l păcălească pe Alexandru Ioan Cuza.

Avea adică două oale diferite. Văzând pe propria piele cât este de nedrept negustorul, domnul Principatelor Române și-ar fi arătat chipul, „sunt eu Cuza”.

Ulterior, negustorul ar fi înlemnit. De multă uimire ar fi scăpat ocaua din mâna și ar fi spus „milă, Măria Ta”. Cuza-Vodă ar fi poruncit să-i lege de gât cele două ocale și să-l poarte pe uliți, să afle lumea că a căutat să însele cumpărătorii.

Citește și 156 de ani de la abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ce a fost „monstruoasa coaliție”?!

Alexandru Ioan Cuza 1
Alexandru Ioan Cuza 

Unitățile de măsură impuse de Alexandru Ioan Cuza

Începând cu anul 1864, Alexandru Ioan Cuza a impus, prin lege, următoarele unități de măsură: ocaua, metrul etalon, stânjenul, pogonul. Ocauza reprezenta unitatea de măsură pentru lichide şi greutăţi.

Aceasta a fost introdusă, prin lege, în anul 1866. Ocaua avea şi șapte submultipli, ce măsoară de la 200 până la 4. Fiecare dintre submultipli avea trecut, pe fundul său, gramajul.

În schimb, metrul etalon a fost introdus în anul 1864 de domnul Principatelor Române. Acesta este confecţionat din alamă, cu gradaţia aplicată pe o bandă de argint și are gravată indicaţia „Metru etalon. Principatele Unite Române”.

Citește și „Bijuteria” rară descoperită în casa unde a copilărit Alexandru Ioan Cuza. Valorează un milion de euro și se găsește doar în trei locuri din lume!

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...