De unde venea, de fapt, fumul care a cauzat alarma falsă de la spitalul Marie Curie. Autoritățile activaseră planul roșu de intervenție

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 25.08.2021, 11:12
De unde venea, de fapt, fumul care a cauzat alarma falsă de la spitalul Marie Curie. Autoritățile activaseră planul roșu de intervenție

În urmă cu o seară, un apel la numărul de urgență 112 punea autoritățile pe jar, după ce fusese anunțat un incendiu la spitalul Marie Curie din București de către un trecător care a sesizat un fum care venea din zona unității medicale. Departamentul pentru Situații de Urgență a luat măsuri, fiind imediat activat Planul Roșu de intervenție, la fața locului ajungând peste 10 autospeciale de stingere. Observația trecătorului era, din fericire, o alertă nefondată. Specialiștii au descoperit ulterior de unde venea fumul care a cauzat alarma falsă de la spitalul Marie Curie. La câteva minute după venirea echipajelor de intervenție, autoritățile au dezactivat Planul Roșu.

Care era, de fapt, sursa fumului care a cauzat alarma falsă de la Marie Curie

Marți seară, autoritățile din București erau alertate printr-un apel de urgență la 112, potrivit căruia la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie” din București a izbucnit un incendiu. Departamentul pentru Situații de Urgență a activat imediat Planul Roșu de intervenție, mai multe autospeciale de stingere și echipaje de intervenție deplasându-se către fostul spital Budimex. Totul ar fi pornit de la fumul pe care un trecător l-a observat. Din fericire, evenimentul s-a dovedit a fi doar o alarmă falsă, echipele ajunse la fața locului observând că nu este vorba despre niciun incendiu.

Cu toate că martorul semnalase o alarmă falsă la Marie Curie, autoritățile trimiseseră deja peste 10 autospeciale de stingere, mai multe mașini de Poliție, pe bulevardul Constantin Brâncoveanu din sectorul 4. Echipele de intervenție ajunse în fața spitalului au constatat că incendiul nu se confirmă „fumul fiind rezultat în urma unei acțiuni de deratizare în cadrul spitalului”, potrivit informațiilor autorităților. Astfel, Planul Roșu de intervenție, care fusese activat în jurul orei 21.54, a fost anulat la 22.10.

Ca urmare a unui apel la 112, care anunța un incendiu la Spitalul BUDIMEX din Capitală, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la ora 21.54 a fost activat Planul Roșu de Intervenție, a informat Departamentul pentru Situații de Urgență.

De unde venea fumul care a dus la alarma falsă de la spitalul Marie Curie
În urmă cu o seară era semnalat un incendiu la spitalul Marie Curie din Capitală

Incendiile din spitalele românești, punctul sensibil al autorităților. Secția de la Matei Balș, în continuare în paragină

Acțiunea din seara trecută nu este una exagerată, dat fiind faptul că în ultimele luni mai multe unități medicale au fost marcate de incendii devastatoare. După focul izbucnit la spitalul din Piatra Neamț, incendiul din cadrul secției Covid de la Matei Balș a dus la o tragedie în rândul pacienților internați. Flăcările au dus la pierderea vieților mai multor bolnavi, în timp ce autoritățile constatau neregulile și lipsa de condiții din spitalele românești. Iar lecțiile din trecut nu au fost încă învățate pe deplin. La șapte luni de la incendiul de la Matei Balș, secția care a luat foc este în continuare nerenovată.

În momentul de faţă se deşfăşoară proiectarea noului pavilion, sunt discuţii cu proiectanţii şi cu cei de la IGSU, pentru a preveni astfel de incidente care au avut loc. Modernizarea pavilionului poate dura şi un an de zile, o facem pe etape. Adică să dăm în folosinţă cele trei etaje pe care le avem şi, apoi, unul câte unul, să îmbunătăţim fiecare etaj. Dacă primim aprobare şi de la ISU şi de la Ministerul Sănătăţii, în maxim o săptămână noi putem să dăm în folosinţă trei din cele patru etaje”, a spus dr. Cătălin Apostolescu, director la Institutul Matei Balş din Capitală, pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...