De unde provine expresia „tulai, Doamne”. Ardelenii o folosesc aproape în fiecare zi

Stan Filon 28.03.2023, 13:05
De unde provine expresia „tulai, Doamne”. Ardelenii o folosesc aproape în fiecare zi

Mulți români se întreabă de unde provine expresia „tulai, Doamne”! Cu toții știm că termeni precum precum „ioi”, „no” sau „tulai, Doamne” sunt folosite în Ardeal, dar puțini sunt cei care știu exact ce semnifică acestea.

De unde provine expresia „tulai, Doamne”

Termeni precum „ioi”, „no” sau cunoscuta expresie „tulai, Doamne” sunt folosite foarte des în Ardeal și stârnesc zâmbetul celorlalți români, care se întreabă, de fapt, ce semnifică acestea. Specialiștii au încercat să explice de un provin aceste expresii.

Lect. univ.dr. Radu Drăgulescu spune că foarte multe dintre cuvintele regăsite în mod tradiţional în vocabularul ardelenilor sunt de fapt împrumutate de peste hotare. Vestitul „musai” vine din germană. Acesta se traduce mai exact: „trebuie să fie”.

De unde provine expresia „tulai, Doamne”
De unde provine expresia „tulai, Doamne”

De unde vine termenul de „budă”

Chiar şi colocvialul „budă”, folosit pentru toaletă, vine din limba germană, termenul nemţesc însemnând „colibuţă”, „bordeiaş”.

Ardelenii au împrumutat de la maghiari mulți termeni, precum „Ioi”, o interjecţie care înseamnă „Oau” sau „Vai”, dar şi „Tulai”, care provine din maghiarul „tolvaj”, acesta însemnând „tâlhar”.

Asadar, spune specialistul, la origine putea fi tradus prin „Hoţii!”, iar mai târziu a devenit „Vai”. În multe zone se foloseşte şi ca exprimare a mirării, a uimirii. Şi vestitul „No” vine, după unii cercetători, tot din maghiară şi ar însemna „Ia”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...