De unde mânca, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile făcute de fosta servitoare

Andrei Cezar 11.08.2020, 12:33
De unde mânca, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile făcute de fosta servitoare

Detalii mai puțin știute despre stilul de viață a lui Nicolae Ceaușescu. În anii tinereții, fostul dictator avea o sănătate de fier care era întreținută de obiceiuri respectate cu sfințenie. Mesele erau la ore fixe și deloc sofisticate, așa cum lumea ar fi tentată să credă, iar somnul de prânz era obligatoriu în fiecare zi. Totuși, mâncare lui nu era procurată din comerțul socialist, ci de la Sectorul protocol.

Fosta servitoare a lui Nicolae Ceaușescu, dezvăluiri despre meniul dictatorului

În jurul vârstei de 40 de ani, Nicolae Ceaușescu era un bărbat fără probleme medicale, potrivit rapoartelor medicilor. Din 1952, demnitarii comunişti erau obligaţi să-şi facă analizele de două ori pe an, la Spitalul Elias. Deși colegii lui din conducerea partidului sufereau de afecțiuni precum: surmenaj, dureri de cap, insomnie, oboseală cronică și îmbolnăviri ale organelor digestive, din cauza stresului, fostul dictator știa că sănătatea „tovarăşilor din conducere” este socotită „afacere de stat”, potrivit Historia.ro.

Pentru a fi mereu în formă, Ceaușescu respecta cu sfințenie atât orele de masă, cât și cele de odihnă, în care era inclus și somnul de după-amiză. Mâncarea servită de fostul dictator nu era una sofisticată, având un regim alimentar echilibrat, bazat în special pe legume și lactate. De asemenea, nu fuma, nu bera cafea, sau alte băuturi carbogazoase. Ciocolata nu-i plăcea, nici măcar în tinereţe, când încă nu suferea de diabet.

Nicolae Ceaușescu avea un regim preferențial în privința aprovizionării cu mâncare. Alimentele sale erau comandate zilnic din Sectorul de protocol, creat special pentru a-i servi pe demnitari.

De unde mânca, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile făcute de fosta servitoare
De unde mânca, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile făcute de fosta servitoare

Meniul soților Ceaușescu: mâncau carne doar sâmbăta și duminica

Suzana Andreiaş a fost timp de aproape 30 de ani servitoare în casa soților Ceaușescu, din 1960 până în 1989. Ea se ocupa, printre altele, de hrana lor zilnică, iar micul dejun era alcătuit din: două felii de şuncă de Praga, două de parizer, 200 de grame de brânză telemea şi jumătate de litru de lapte dulce. Şuncă, salam, brânză, caşcaval, câte un ou – aceste produse erau comandate de regulă pentru prima masă a zilei.

Legumele erau la loc de cinste în alimentaţia zilnică a soţilor Ceauşescu, a mai povestit Suzana Andreiaş.

„Ceauşescu nu era pretenţios la mâncare. Dacă ştiai să i-o faci gustoasă şi cu buruieni multe, era minunat”, a detaliat aceasta.

„Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea. Vă spun sincer, am rămas uimită prima dată când l-am văzut cu câtă poftă a mâncat ciorba de salată”, a mai povestit menajera.

Carne mâncau doar sâmbăta și duminica, un obicei pe care fostul dictator și-l însușise din copilărie.

„Doar sâmbăta şi duminica mai mâncau carne, în res­tul săptămânii, mai rar”, a povestit menajera.

Urmăriți Impact.ro și pe