De unde își vor descărca românii pașaportul covid. ”Îl vom arăta la vamă pe telefon sau pe hârtie”

Ana Ionescu 03.06.2021, 13:03
De unde își vor descărca românii pașaportul covid. ”Îl vom arăta la vamă pe telefon sau pe hârtie”

În curând, românii vor putea intra în posesia unui pașaport covid, pe care îl vor prezenta la ieșirea din ţară atât în format electronic, cât şi pe hârtie. Autoritățile au anunțat când va fi lansat certifcatul verde de vaccinare și de unde va putea fi descărcat.

De unde vor putea românii să descarce certificatul verde de vaccinare

Pașaportul covid sau certificatul verde de vaccinare va fi lansat la nivel european la începutul lunii iulie. Românii vor putea să folosească acest document începând cu aceeași dată și îl vor putea descărca de pe o platformă securizată pusă la dispoziție de STS. Codul QR va garanta autenticitatea documentului, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID. A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității. Certificatul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a declarat Andrei Baciu.

„Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat”, a mai precizat vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

De unde isi vor descarca romanii pasaportul covid2
Pașaportul covid a fost o inițiativă a Comisiei Europene pentru a relua călătoriile în siguranță

Cine va putea folosi pașaportul covid

Potrivit primelor informații, pașaportul covid va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ

Certificatul verde de vaccinare va trebui prezentat la punctele de frontieră atât în format digital, cât și pe hârtie.

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat și care va garanta autenticitatea documentului”, a explicat secretarul de stat.

Pașaportul covid a fost o inițiativă a Comisiei Europene pentru a relua călătoriile în siguranță. Documentul va fi gratuit și accesibil tuturor cetățenilor. El va reprezenta dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infectării.

Urmăriți Impact.ro și pe