VIDEO EXCLUSIV

De la orfelinat la Netflix, trecând prin muzeul Luvru. Povestea fotografului român cu expoziții în toată Europa

Gabriela del Pupo 28.01.2022, 16:50
De la orfelinat la Netflix, trecând prin muzeul Luvru. Povestea fotografului român cu expoziții în toată Europa

Marius Nicolae Florescu este un exemplu că greutățile vieții pot fi depășite oricât de greu ar părea. Acum este un fotograf cunoscut care a expus la Luvru sau în galerii din New York. A copilărit însă la un orfelinat în anii 80 când abuzurile erau la ordinea zilei.

Această experiență va fi descrisă într-un documentar care va fi distribuit de Netflix și Discovery People. Documentarul tratează problema condițiilor în care trăiau copiii orfani la finele anilor ’80, începutul anilor ’90, iar fotograful ieșean este personajul principal.

De altfel chiar el recunoaște că nu mai sunt mulți foști colegi care să fi ales să rămână în România după ce au ieșit din centrele de plasament.

De la centrul de plasament la Luvru

Este absolvent a Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, secțiunea foto-video unde a studiat arta fotografică. Spune că deși a învățat partea tehnică din cursuri nu are vreun mentor și se inspiră din propriile sentimente.

Primul aparat foto a fost un cadou primit de la o echipă din Franța care venise după anii ’90 cu o campanie umanitară pentru copiii aflați în centrele de plasament. Prima fotografie a fost o imagine cu ceilalți copii din centrul de plasament care se jucau și se bucurau de o ploaie torențială. A lucrat inițial pe film și developarea fotografiilor realizate reprezenta un efort financiar. Nu a renunțat și în anul 2010 a avut o expoziție la Paris, au urmat expoziții în toată Europa.

Marius are maladia Wilson, această boală i-a fost descoperită la o vârstă fragedă și din păcate este incurabilă.

Pandemia, o nouă lovitură, expozițiile sunt anulate de la an la an

Ar urma expoziții în Japonia sau în capitale europene, dar pandemia nu se mai oprește și Marius Florescu nu știe care va fi viitorul său artistic.

A lucrat toată viața în comerț pentru a își câștiga traiul și asta face și acum, pe timp de pandemie.

Expozițiile sale sunt însă și cu vânzare, și asta l-a încurajat de-a lungul timpului să continue și i-a oferit și posibiltatea de a-și susține financiar pasiunea pentru fotografie.

Impact.ro a vorbit într-un interviu exclusiv cu Marius Florescu despre toate aceste lucruri dar și despre ce înseamnă educația artistică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...