EXCLUSIV

De la hotel de lux, la gazdă, ca-n studenție! Ce sacrificii fac artiștii pentru a câștiga un ban pe Litoral: ”Mai trântim în tigaie un ou sau un cartof, în bucătăria comună” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu, Alexandru Catalan 22.06.2021, 18:28
De la hotel de lux, la gazdă, ca-n studenție! Ce sacrificii fac artiștii pentru a câștiga un ban pe Litoral: ”Mai trântim în tigaie un ou sau un cartof, în bucătăria comună” EXCLUSIV

S-a dat startul spectacolelor de la malul mării! Timid, ce-i drept, cu doar câteva cântări susținute la terase, vremea fiind inamicul nr. 1 al turiștilor, în această perioadă, în care a plouat cu găleata. Iar din 20 iulie sunt anunțate și spectacolele de la Teatrele de Vară. Din păcate, unii artiști sunt nevoiți să accepte contracte sub demnitatea lor. Un nume cunoscut din show-biz ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre condițiile în care locuiește, timp de o lună, pentru a strânge câteva sute de euro.

De la hotel de lux, la gazdă. Ce sacrificii fac artiștii, pentru a câștiga un ban, pe Litoral

Totul pare poleit cu aur, la suprafață. Mergem la spectacolele de pe Litoral, aplaudăm vedetele îmbrăcate la patru ace și pregătite să ne distreze, însă, când lumina reflectoarelor s-a stins, iar sala s-a golit de spectatori, artiștilor le cam dispare zâmbetul. Se întorc, nu la hoteluri, ori la masa plină cu bunătăți, ca odinioară, ci la localnicii care le-au închiriat un acoperiș deasupra capului, pentru 50 de lei, minimum, pentru o zi de cazare. Un artist ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre aceste condiții grele:

Nu sunt bani, ies puțini din spectacole, cum să câștigăm ceva? Locuim în casele oamenilor, au mai multe camere, le închiriază, cu toaleta și cu bucătăria la comun. Stăm uneori câte două persoane într-o cameră.

”Nu ne este asigurată masa, mai trântim în tigaie un ou, niște cartofi”

Aceeași sursă ne-a mai dezvăluit și cum se gospodăresc artiștii, departe de casă:

Este foarte greu, ne gătim singuri. Pe vremuri stăteam la hoteluri, aveam mese rezervate, aveam un singur spectacol, acum sunt 3-4 pe seară, ne ia o mașină, din drum. Ne chinuim așa, din ce primim, cam 200-300 de lei pe zi, ne și gătim. Nu nu este asigurată masa, ne cumpărăm singuri de la alimentară, mai trântim în tigaie un ou, niște cartofi. Ne aducem de acasă farfurie, tacâmuri.

Sunt însă și artiști care preferă să facă naveta București-Constanța:

Nu sunt spectacole zilnic, ci cam 3-4 pe săptămână, așa că unii preferă să facă naveta. Daniela Gyorfy, de pildă, vine de acasă, dar și Vali Vijelie. Lor le place să doarmă în patul lor, acasă, la București.

De la hotel de lux, la gazda, ca-n studentie! Ce sacrificii fac artistii, pentru a castiga un ban, pe Litoral
Afișul spectacolelor de pe Litoral, promovat de Bebe Mihu

Adi Minune a renunțat la spectacolele de pe Litoral: ”Preferă nunțile, de unde ies banul gros!”

Pe afiș sunt trecuți zeci de artiști, dar nu toți sunt cu priză la public. Cel mare succes îl au Petrică Mâțu Stoian și Constantin Enceanu, iar dintre maneliști Vali Vijelie și Nicu Paleru. Adi Minune a renunțat, nu mai vine vara pe Litoral, de ani buni, merge doar la nunți, nu mai poate cu toată această alergătură seara, dintr-un loc în altul. Preferă nunțile, de unde iese banul gros!, ne-a mai spus aceeași sursă.

Ce spune impresarul Bebe Mihu, organizator de spectacole pe Litoral

Contactat de reporterii impact.ro, impresarul Bebe Mihu, soțul Mariei Dragomiroiu, ne-a vorbit despre spectacolele de pe Litoral:

Vom pleca şi anul acesta într-o serie de spectacole pe Litoral, cel mai probabil la jumătatea lui iulie. Vor fi peste 30 de artişti, pe puţin. Aşa cum obişnuim de 31 de ani, fiecare dintre artişti stă unde vrea. Unii au casă în zonă, cum e cazul celor de la 3Sud Est sau al lui Nicu Paleru, care are casă în Constanţa. Alţii au vile prin diverse staţiuni. Ceilalţi stau la hotel, unde vor, în timp ce există şi artişti care preferă să facă naveta, mai ales cei din Capitală. Mulţi dintre ei sosesc în ziua spectacolului şi apoi se întorc acasă. În plin sezon mulţi rămân la mare pentru mai multe zile, desigur!, a declarat impresarul Bebe Mihu pentru impact.ro, care însă a evitat să vorbească și despre situația artiștilor nevoiți să stea în gazdă.

De la hotel de lux, la gazda, ca-n studentie! Ce sacrificii fac artistii, pentru a castiga un ban, pe Litoral
Bebe Mihu, organizatorul spectacolelor de la Teatrul de Vară, alături de soția lui, Maria Dragomiroiu
Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...