De la crime de război la condamnare. Cât va fi nevoie pentru a-i aduce pe autorii masacrului din Bucha în fața justiției

Beatrice Dumitru 06.04.2022, 11:09
De la crime de război la condamnare. Cât va fi nevoie pentru a-i aduce pe autorii masacrului din Bucha în fața justiției

Imaginile sfâșietoare cu oameni uciși pe străzile din Bucha de trupele ruse au îngrozit lumea, care îl acuză pe Vladimir Putin de crime de război. Ucrainenii au spus că se vor răzbuna pentru acest masacru, însă demersul de a-l aduce pe liderul rus și pe alți oficiali de rang înalt în fașa justiției va fi unul de durată și anevoios. „Procesul nu aduce satisfacția imediată pe care o caută oamenii”, a spus un procuror american.

Ucraina vrea dreptate

„Pentru Bucha va exista răzbunare”. Acesta este jurământul ucrainenilor după descoperirea gropilor comune și a cadavrelor legate cu mâinile la spate după retragerii trupelor ruse din suburbia de nord a Kievului.

Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a mers și mai departe comparând „vânătoarea” vinovaților de la Bucha cu loviturile Mossad împotriva teroriștilor care au ucis sportivi israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, din septembrie 1972. „Va exista o răzbunare precisă. Nimeni nu va scăpa”, a adăugat acesta.

De la crime de război la condamnare. Cât va fi nevoie pentru a-i aduce pe autorii masacrului din Bucha în fața justiției
Masacrul de la Bucha a îngrozit lumea.

„Îi vom identifica pe toți. Avem o sarcină foarte clară. Este o chestiune de onoare pentru Ucraina”, a spus  Oleksi Arestovici.

Procesul va fi unul de durată

În realitate, totuși, calea de a-l aduce în fața justiției pe Vladimir Putin sau alți oficiali ruși de rang înalt va fi probabil foarte diferită, parte a unui proces lent și dificil, sub control juridic internațional, cu puține perspective de condamnare imediată.

În ochii opiniei publice, Vladimir Putin a fost deja condamnat. De la președintele american Joe Biden și pănă la oamenii simpli l-au declarat vinovat de crime de război, sub impactul imagnilor șocante de la Bucha. Filmări din satelit au fost folosite pentru a contrazice afirmațiile Moscovei. conform cărora ucrainenii au plantat cadavrele în Bucha după ce rușii au plecat.

Procurorii Curții Penale Internaționale se află la fața locului în Ucraina de mai bine de o lună pentru a investiga posibile crime de război care datează din noiembrie 2013, precum și cele care se desfășoară în timp real și sunt documentate.

Intregul proces de depunere a documentelor și de aducere a oamenilor în judecată poate fi foarte, foarte lung”, a precizat Clint Williamson, un procuror american experimentat în crime de război, care conduce acum ancheta comună UE-SUA.

Activiștii au știut de mai multe săptămâni că ceva rău se întâmplă în Bucha. Un raport al Human Rights Watch publicat duminică a documentat cel puțin o ucidere sumară a unui civil ucrainean acolo, pe 4 martie, pe baza unei relatări a unui martor ocular.

Poate fi un proces foarte lung”

Dar abia săptămâna trecută, când soldații ruși au plecat din Bucha, observatorii au putut să intre în oraș și să înceapă documentarea pagubelor, a declarat Andrew Stroehlein, directorul media al Human Rights Watch. Acesta este de părere că la Bucha trebuie aduși experți criminaliști „pentru a examina rămășițele din gropile comune una câte una”. Ei trebuie să determine cum au murit oamenii, indiferent dacă momentele și cauzele decesului sunt aceleași sau diferite, informează Politico.

Există un motiv important pentru care investigațiile privind crimele de război ar putea aduce dovezi solide în Ucraina: guvernul le sprijină. Acest lucru este în contrast cu Myanmar, Siria și alte zone fierbinți, unde puterile actuale sunt presupușii făptuitori și nu au niciun motiv să-i lase pe străini să se uite.

„Poate fi un proces foarte lung. Nu oferă, poate, satisfacția imediată pe care o caută oamenii. Cu toate acestea, este important să stabilim acești indicatori și să arătăm că există consecințe pentru aceste tipuri de acțiuni. Această idee că șefii de stat sunt de neatins în aceste procese a dispărut”, a mai spus Clint Williamson.

În Ucraina, Arestovici a spus că guvernul este hotărât să-i tragă la răspundere pe autorii masacrului de la Bucha, indiferent de cât timp va dura.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...