De ce vrea Dan Barna ca Biserica Ortodoxă să se implice în campania de vaccinare anti-covid-19. “Realitatea e alta”

Ana Anitoiu 26.07.2021, 21:53
De ce vrea Dan Barna ca Biserica Ortodoxă să se implice în campania de vaccinare anti-covid-19. “Realitatea e alta”

Dan Barna vrea ca Biserica Ortodoxă Română să se implice în campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Vicepremierul a anunțat, luni, că va propune în ședința de Guvern un parteneriat cu BOR ca partener pentru imunizarea anti-Covid-19. Prim-ministrul Florin Cîțu, precum și purtătorul decuvânt al Patriarhiei Române au reacționat.

Dan Barna, despre implicarea Bisericii Ortodoxe în campania de vaccinare anti-covid-19

Vicepremierul Dan Barna este de părere că va urma un al patrulea val al pandemiei de coronavirus, în ciuda faptului că cifrele comunicate până nu demult au indus un fals sentiment de siguranță. Politicianul consideră că pentru a nu fi nevoie impunerea unui acces limitat pentru persoanele nevaccinate în spații comerciale sau în zone neesențiale, trebuie ca oamenii să se imunizeze.

”Voi propune premierului, în ședința de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu BOR, ca partener pentru vaccinare.

Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia de la nivelul vârfului bisericii să se transmită un mesaj către toți preoții săi încurajeze pe enoriași să se vaccineze, cred că ar putea să aibă un impact care să mai ridice rata națională de vaccinare”, a spus Dan Barna, adăugând că va propune ca Valeriu Gheorghiță să ia parte la ședințele Executivului.

De ce vrea Dan Barna ca Biserica Ortodoxa sa se implice in campania de vaccinare anti-covid-19
Dan Barna

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, despre implicarea BOR în campania de vaccinare

În urma declarației lui Dan Barna, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a amintit că în România există 18 culte religioase partenere sociale ale statului. În plus, reprezentantul Patriarhiei a spus că Biserica Ortodoxă Română îndeamnă deja pe toată lumea să ia în serios boala, să se informeze din surse credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să facă o alegere corectă în legătură cu ”un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor şi a celor dragi”.

”Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent.

Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menţionate mai sus”, a mai spus Vasile Bănescu.

Florin Cîțu, despre propunerea lui Dan Barna

La rândul lui, premierul Florin Cîțu a spus, luni, că îl încurajează pe Dan Barna să vorbească cu Patriarhul României despre implicarea Bisericii Ortodoxe Române în campania de imunizare anti-Covid-19 din țară.

”Foarte bine, niciodată nu este prea târziu, îl încurajez pe domnul Barna să aibă discuţie cu Patriarhul României. Am avut discuţii de fiecare dată, aţi văzut, eu m-am întâlnit cu toate cultele din România, de fiecare dată am avut discuţii pentru a susţine campania de vaccinare, este bine că şi domnul Barna are, în sfârşit, aceste discuţii”, a spus Florin Cîţu.