De ce vaccinul Pfizer a fost autorizat în Marea Britanie, dar nu și în SUA. S-au ridicat multe semne de întrebare

Iancu Andreea / 04.12.2020, 16:03
De ce vaccinul Pfizer a fost autorizat în Marea Britanie, dar nu și în SUA. S-au ridicat multe semne de întrebare

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat încă de miercuri că sunt prima țară care aprobă vaccinul Pfizer, realizat prin alianța Pfizer-BioNTech pentru combaterea Covid-19. Totuși, instituțiile specializate din Statele Unite ale Americii și ale Europei nu s-au pronunțat deocamdată în privința aprobării vreunui vaccin.

Cum a fost autorizat vaccinul Pfizer în Marea Britanie

Guvernul britanic a aprobat vaccinul Pfizer în urma unei recomandări formulate de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale. Aceasta a susținut o procedură prin care vaccinul a fost examinat continuu, conform procedurilor în cazul unei urgențe sanitare. Pe măsură ce datele deveneau disponibile, agenția britanică analiza noutățile.

Directorul MHRA, June Raine, a explicat că la această procedură au lucrat echipe diferite, în paralel, zi și noapte, inclusiv în perioada weekend-ului, conform agerpres.ro. Astfel, a fost asigurată verificarea siguranței vaccinului, fără să se mai aștepte încheierea unei etape pentru a începe alta.

MHRA poate să pună o serie de întrebări pe măsură ce primeşte răspunsuri, acţionând astfel mai rapid în calitatea sa de agenţie unică, a explicat Penny Ward, medic la King’s College din Londra, citat de sursa menționată.

Vaccinul Pfizer a fost aprobat în Marea Britanie
Vaccinul Pfizer a fost aprobat în Marea Britanie

Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva Covid-19 pentru Europa

Având sediul la Amsterdam, EMA (Agenția Europeană de Medicamente) are sarcina de a autoriza și controla medicamentele controlate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Având în vedere situația epidemiologică actuală, EMA a implementat o procedură rapidă, de “examinare continuă” pentru a analiza datele privind siguranța și eficiența vaccinurilor anti-Covid, pe măsură ce ele devin disponibile.

Astfel, de mai multe săptămâni, cele trei vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi Oxford/AstraZeneca sunt analizare cu atenție în tot acest proces. Totuși, procedura este una accelerată, pentru a oferi soluții rapide în situații de urgență în sănătatea publică. Deși în mod normal datele trebuie colectate și publicate înainte de cererea de autorizare, acum lucrurile se desfășoară concomitent.

În cazul Europei, EMA urmează să se pronunțe în privința vaccinurilor anti-Covid până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer – BioNTech și până pe data de 12 ianuarie pentru cel dezvoltat de americanii de la Moderna. Chiar și așa, comercializarea vaccinurilor va trebui autorizată ulterior de Comisia Europeană.

Europenii ar putea să primească undă verde pentru vaccinul Pfizer până la finalul anului
Europenii ar putea să primească undă verde pentru vaccinul Pfizer până la finalul anului

Statele Unite ale Americii urmează o procedură transparentă

În SUA, Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) este cea care asigură autorizarea vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech şi Moderna. Însă, spre deosebire de agenția britanică, americanii au o procedură mai lentă și includ un proces de consultare publică. Pentru a lua o decizie, FDA trebuie să facă o analiză internă și să se adreseze ulterior unui consiliu consultativ extern.

Procedura FDA este complet transparentă, experţii independenţi fac comentarii, pun întrebări, consiliază agenţia şi formulează recomandări, a explicat Moncef Slaoui, coordonatorul operaţiunii “Warp Speed”, ce vizează distribuirea vaccinurilor dezvoltate împotriva maladiei COVID-19, citat de agerpres.ro.

După reuniunile consiliului consultativ care sunt programate pe data de 10 decembrie pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și pe 17 decembrie pentru cel de la Moderna, FDA va lua o decizie. În situația în care acestea vor fi aprobate, ele vor putea fi disponibile încă din decembrie în SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI