De ce trebuie să ne ferim de zilele de naștere. Studiul care arată că ne pot fi fatale

Ioana Bucur 13.01.2021, 17:46
De ce trebuie să ne ferim de zilele de naștere. Studiul care arată că ne pot fi fatale

Nu, nu e nicio glumă sau vreun joc de cuvinte. Este concluzia unui studiu ce a implicat peste două milioane de oameni, de-a lungul a mai bine de patru decenii. Iată de ce trebuie să ne ferim de zilele de naștere. Ce se poate întâmpla și de ce ne-ar putea fi fatale.

De ce trebuie să ne ferim de zilele de naștere

Motiv de fericire supremă în copilărie și frustrare, în cazul multora, în anii maturității, ziua de naștere este un prag important pe care îl trecem, an de an. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tindem să găsim din ce în ce mai puține motive de sărbătorit. Revenind, însă, la motivul pentru care trebuie să ne ferim de zilele de naștere, cercetătorii au descoperit că nu melancolia resimțită în acele clipe și nici faptul că îmbătrânim ar fi cauzele.

Ați fi bănuit că avem cu 14% mai multe șanse să murim în zilele de naștere decât în orice altă zi din an? Este concluzia scoasă la lumină de un studiu realizat de un grup de cercetători elvețieni și publicat în „Annals of Epidemiology”. Cercetarea a implicat peste două milioane de oameni. De fapt, au fost analizate în jur de 2,4 milioane de decese, din ultimele patru decenii. Concluzia? Numărul acestora era cu 13,8% mai mare în zilele de naștere ale persoanelor decât în alte zile. În plus, cercetătorii au mai descoperit că, în cazul celor de peste 60 de ani, riscul de a muri de ziua de naștere crește până la 18%.

Ce afecțiuni se „activează” în acele momente

Analizând și cauza morții în cazul celor pentru care zilele de naștere sunt fatale, cercetătorii elvețieni au notat faptul că există un risc cu 18,6% mai mare de a muri în ziua aniversării din pricina afecțiunilor cardiovasculare, cu 21,5% din cauza unui atac cerebral și cu 10,8% din cauza cancerului, în comparație cu oricare altă zi din an.

Nu doar bolile sunt cauză de deces de aniversări. Același studiu a descoperit că, în rândul bărbaților, în ultimii 40 de ani, au existat cu 34,9% mai multe cazuri de sinucideri şi cu 28,5% mai multe cazuri de moarte accidentală, în ziua aniversării, comparativ cu o zi obişnuită. Chiar şi riscul de a suferi o alunecare fatală a crescut în zilele dinaintea aniversării cu aproape 44 de procente.

Un studiu a descoperit un adevăr terifiant despre zilele de naștere
Au fost anaizate peste 2,4 milioane de decese, din ultimii 40 de ani

Teoria „amânării”, o posibilă explicație

Cifrele nu pot fi contrazise, dar se cer explicate. În încercarea a găsi o posibilă explicație pentru fenomenul bizar, oamenii de știință au propus mai multe ipoteze. Dintre acestea, cea mai populară a fost cea a „amânării”. Unii cercetători susțin că oamenii bolnavi ar încerca să trăiască până după ziua lor de naștere, pentru a atinge acel prag de vârstă. Studiul elvețienilor, însă, pare să contrazică teoria, indicând faptul că, de fapt, zilele de naștere sunt factorul ce declanșează apariția deceselor.

Studiul sugerează că nivelul stresului creşte în aproprierea zilei de naştere, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. De asemenea, rapoartele arată că multe dintre internările în spital, pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, au loc în preajma aniversărilor.

„O constatare interesantă este că sinuciderile din zile aniversare se întâlnesc mai des în cazul bărbaţilor. Autorii sugerează că acest lucru ar putea avea legătură cu un consum ridicat de alcool. Pe de altă parte, este posibil ca aceşti bărbaţi, care vor să arate cât erau de nefericiţi, să fie mai predispuşi de a face o astfel de faptă atunci când consideră ei că vor atrage atenţia mai mult. Sau poate că femeile simt că este nedrept faţă de alţii să facă un astfel de gest tocmai într-o zi de sărbătoare”, a declarat dr. Lewis Halsey, de la Universitatea din Roehampton, citat de The Independent.

Celebrități care au murit de ziua de naștere

Printre cei care s-au stins din viață chiar în ziua aniversării se numără:

  • Raphael – pictor renascentist, 6 aprilie 1520
  • William Shakespeare – autor, 23 aprilie 1616
  • Edna Mae Oliver – actriță, 9 noiembrie 1942
  • George Francis Barnes, „Machine Gun Kelly” – gangster, 18 iulie 1954
  • Sidney Bechet – muzician, 14 mai 1959
  • Franklin Delano Roosevelt Jr. – fiul președintelui american FDR , 17 august 1988
  • Ingrid Bergman – actriță, 29 august 1982
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...