De ce timpul trece mai repede când îmbătrânești. Explicația unui fizician român

Iancu Andreea, Ana Ionescu 17.10.2021, 13:46
De ce timpul trece mai repede când îmbătrânești. Explicația unui fizician român

Trecerea timpului a reprezentat pentru mulți oameni de știință o atracție de studiu. Dincolo de efectele pe care le are timpul asupra vieții, percepția pe care mulți dintre noi o au se referă la faptul că timpul pare că trece mai repede când îmbătrânești decât în copilărie. Cu siguranță îți amintești momentele și vacanțele din perioada copilăriei, când timpul părea că stă în loc, iar ziua are mai mult de 24 de ore. În realitate, totul are o explicație. Un fizician român a dezlegat tainele trecerii timpului.

Explicația pentru care timpul trece mai repede când îmbătrânești

Într-o lucrare recentă, profesorul român Adrian Bejan examinează mecanica minții umane și modul în care aceasta percepe și înțelege trecerea timpului. Astfel, omul de știință oferă o explicație pentru care timpul pare că trece mai repede când îmbătrânești. Se pare că timpul reprezintă schimbările pe care le percep stimulii mentali, fiind legați de ceea ce vedem. Practic, fiecare dintre noi are propriul său timp mental, care nu este legat de ore sau zile calendaristice. Cu toate acestea, cantitatea de odihnă afectează acest timp al minții. Aceste schimbări ale stimulilor dau sentimentul de trecere a timpului.

Prezentul este diferit de trecut deoarece viziunea mentală s-a schimbat, nu pentru că ceasul ți-a spus asta. Perioada de 24 de ore se poate măsura pe ceas. Totuși, timpul fizic nu este timpul minții. Timpul pe care-l percepi tu nu este același cu timpul perceput de altul, spune românul.

De ce timpul trece mai repede când îmbătrânești
Diferența dintre timpul perceput și timpul indicat de ceas, pe parcursul vieții

Diferențele dintre tineri și oamenii în vârstă

Pentru că timpul se petrece în interiorul ochiului minții, acesta este strâns legat de imaginile mentale pe care creierul le întâlnește și le organizează, precum și de starea acestuia atunci când îmbătrânești. Rata de percepție a schimbărilor imaginilor mentale scade atunci când înaintezi în vârstă și din cauza trăsăturilor fizice, degradarea căilor prin care sunt transmise informațiile. Această modificare în privința procesării imaginilor te face să crezi că timpul trece mai repede.

De asemenea, există o legătură între trecerea timpului și mișcarea globilor oculari, extrem de rapidă și greu de perceput, care se remarcă, de exemplu, atunci când urmărim un rând dintr-o carte. Mișcarea sacadică a ochilor este întreruptă de momentele în care creierul procesează informația vizuală percepută. În cazul bebelușilor, aceste perioade dintre mișcările sacadice sunt mai scurte decât în cazul adulților. Fizicianul român consideră că există o relație invers proporțională între procesarea stimulilor și percepția trecerii timpului. Când suntem tineri experimentăm foarte mulți stimuli, totul este nou iar timpul pare că trece mai încet. Înaintarea în vârstă duce la încetinirea imaginilor mentale și astfel există percepția că timpul trece mai repede.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...