De ce sunt mai puține telefoane ascultate în România. ”Interceptările s-au prăbușit cu 60%”. Ce explicație există de fapt

Stan Filon 14.05.2021, 08:20
De ce sunt mai puține telefoane ascultate în România. ”Interceptările s-au prăbușit cu 60%”. Ce explicație există de fapt

Numărul de telefoane ascultate de autoritățile din România s-a prăbușit pur și simplu, după ce Curtea Constituțională a decis că serviciile secrete nu pot face anchete penale. În plus de asta, a scăzut inclusiv numărul informărilor pe care SRI le-a trimis către DNA.

De ce sunt mai puține telefoane ascultate în România

”Imaginează-ți cel mai mare stadion din România, „Național Arena”, care are o capacitate de 70 de mii de persoane, umplut cu ce mai importanți oameni din România. Vorbim de politicieni, oameni de afaceri, ziariști, din toate mediile sociale.

Datele SRI din 2015 arată că 73.030 de posturi telefonice au fost interceptate (capacitatea stadionului Național Arena). După decizia CCR, ei bine, interceptările s-au prăbușit cu 60 la sută.  Există și o explicație pentru această diferență uriașă. În 2015, din fruntea SRI a plecat George Maior, în 2016 am avut decizia CCR, în 2017, la începutul anului a plecat Florian Coldea, iar 2018, Laura Kodruța Kovesi nu a mai fost procuror șef al DNA fiind revocată de Klaus Iohannis”, a explicat jurnalista AlephNews Sorina Matei scăderea drastică a mandatelor de ascultare a telefoanelor.

De ce sunt mai putine telefoane ascultate in Romania
De ce sunt mai putine telefoane ascultate in Romania

Cătălin Predoiu a încercat să ofere puteri sporite serviciilor secrete

Totul putea reveni la ”normal”, printr-un proiect de lege inițiat de fostul ministru de Justiție Cătălin Predoiu, dar și a liberalilor Cristina Trăilă și Gabriel Andronache, care au inițiat un proiect de lege care permitea din nou interferarea serviciilor de securitate în justiție. Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaților, dar a fost respins de Senat.

Președintele Klaus Iohannis a spus cu subiect și predicat faptul că nu este deloc fanul activităților serviciilor secrete în justiție. Șeful statului a spus că Serviciile trebuie doar să sesizeze parchetul, atunci când dau de fapte penale în activitatea lor, nimic mai mult.

”Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea speţelor se face de către judecător. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă, şi conform legii în vigoare acum, în cursul acitivităţii lor sesizează posibile fapte penale, da, sesizează parchetul competent, atât, fără să furnizeze probe, fără să participe la obţinerea de probe. Nu intenţionez să modific sau să solicit modicarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a declarat Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...