De ce suferă populația din estul Ucrainei. Verdictul tranșant al lui Vladimir Putin

Andra Daoud 10.12.2021, 18:01
De ce suferă populația din estul Ucrainei. Verdictul tranșant al lui Vladimir Putin

Vladimir Putin a făcut declarații care au stârnit controverse, cu privire la populația din estul Ucrainei. Zona este marcată în prezent de tensiuni, după ce Rusia a concentrat trupe în ultimele săptămâni la frontieră, iar Putin a spus că ar putea fi „un prim pas către un genocid”. Cum i-a caracterizat liderul rus pe oamenii de acolo și ce are de spus despre acțiunile care se desfășoară la graniță.

De ce suferă populația din estul Ucrainei, potrivit lui Vladimir Putin

Vladimir Putin crede că oamenii din estul Ucrainei suferă de „rusofobie” și a declarat că acest lucru ar putea avea consecințe serioase, potrivit AFP. Putin s-a referit la regiunea Donbass și a vorbit despre fobia împotriva Rusiei, în cadrul unei reuniuni cu Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului.

Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca un prim pas către un genocid. Este ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Donbass, o vedem, o ştim cu siguranţă. Şi aceasta seamănă desigur cu genocidul despre care aţi vorbit. i-a declarat Vladimir Putin unui jurnalist.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorare în rândul liderilor occidentali și al țărilor membre NATO. Rusia a concentrat aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, provocând temeri cu privire la o invazie, însă Moscova neagă un astfel de scenariu.

De ce suferă populația din estul Ucrainei. Verdictul tranșant al lui Vladimir Putin
De ce suferă populația din estul Ucrainei. Verdictul tranșant al lui Vladimir Putin

Șefa Comisiei Europene, mesaj pentru Vladimir Putin

Zilele trecute, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a transmis că UE nu va sta cu mâinile în sân, în cazul în care situația de la granița cu Ucraina va escalada. Ea a declarat că Europa trebuie să fie pregătită să răspundă în mod adecvat la orice fel de agresiuni.

Declarațiile au fost făcute cu puțin timp înainte ca Vladimir Putin să aibă o discuție prin apel video cu președintele american Joe Biden. Subiectul a fost, de asemenea, situația de la frontiera cu Ucraina.

UE va răspunde în mod adecvat la orice nouă agresiune, inclusiv încălcări ale dreptului internaţional şi orice alte altă acţiune răuvoitoare desfăşurată împotriva noastră sau a vecinilor noştri. Acest răspuns va lua forma unei înăspriri şi extinderi solide ale regimurilor de sancţiuni existente. Şi pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare, inclusiv în Ucraina.

Trebuie să ne protejăm societăţile şi democraţiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic. Vom prezenta în curând un nou instrument pentru a-i descuraja pe alţii să utilizeze astfel de tactici de coerciţie împotriva noastră, a afirmat Ursula von der Leyen.

 

Urmăriți Impact.ro și pe