Autoritățile din România verifică de ce sucurile acidulate ale brandului Coca-Cola au gust diferit la noi în țară, față de alte țări europene. Astfel, gigantul economic se află în mijlocul unei anchete în care este suspectat că ar aplica dublu standard pentru produsele sale.
Așa cum se știe că în România se găsesc printre cele mai proaste produse alimentare din Europa, cu cel mai mic procent de carne, iată că oamenii au realizat de-abia acum că până și sucurile acidulate au un gust mai bun în afara granițelor.
În acest sens, Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorului a demarat o anchetă de proporții la Coca Cola, compania fiind suspectată că aplică dublu standard referitor la produsele sale. Cu alte cuvinte, Coca Cola este suspectată că ar vinde produse de o calitate mai slabă în România.
Investigația ANPC a fost lansată la nivel european. Astfel, s-a solicitat țărilor membre UE verificarea a trei produse Fanta, cu privire la diferențele din rețetele de fabricație în mai multe țări, inclusiv România.
Comisarii ANPC au verificat și comparat etichetele anumitor sortimente de răcoritoare, vândute în toate statele europene. Potrivit primelor rezultate, produsele sunt vândute sub aceeași etichetă, dar au compoziție diferită. Autoritățile române au cerut statelor UE să verifice, la rândul lor, respectivele băuturi răcoritoare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Controlul ANPC a vizat compoziția trecută pe etichetele produselor Fanta Portocale, cu zahăr și îndulcitori, Fanta Portocale zero zahăr și Fanta Lămâie cu îndulcitori.
Ce s-a aflat în urma controalelor? Ei bine, se pare că sucurile vândute în România au o concentrație de portocale de doar 5%, pe când în Franța șși italia același suc are o concentrație de 20%! De exemplu, în cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr și îndulcitori de 0,5 litri, dintr-un număr de 27 de state, în 13 țări, printre care și România, există o concentrație de 5% suc de portocale.
Același produs, îl găsim pe rafturile magazinelor din Austria, Bulgaria sau Polonia. O concentrație de 8% suc de portocale există în produsele vândute doar în trei state, în timp ce un gust mai puternic de portocale, de 12 procente, îl regăsim în sucurile puse la vânzare în magazinele din Franța și Italia. Cea mai mare concentraţie, de 20% suc de portocale, se găseşte în băuturile răcoritoare din Cipru și Grecia.
Pentru Fanta Portocale, zero zahăr, de 2 litri, în zece state membre, printre care și România, conținutul de suc de portocale este de 3%. De o concentrație mai puternică, de 7%, se pot bucura cetățenii din Spania și Portugalia, în timp ce italienii au cel mai intens gust. În cazul lor, produsul are un conținut de 12% suc de portocale.
Și conținutul de lămâie este diferit, deși eticheta este aceeași, susțin autoritățile. Diferenţa este însă de această dată în favoarea noastră. La nemți și spanioli există doar 1% suc de lămâie, în timp ce băuturile vândute la noi au o compoziție mai mare, de 3%.
„Tocmai asta e ideea dublului standard, să elimine această formă, nu să spunem de păcăleală, această formă de inducere în eroare a consumatorului – poate eu nu aș mai cumpăra un anumit produs dacă știu că l-am gustat, l-am avut la dispoziție într-o altă țară la nivelul unei calității ce răspunde exigențelor mele – nu vorbim bun sau rău. Oricare cetățean european este tratat la fel”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC.
Ce spun reprezentanții Coca Cola? Momentan spun doar că sunt într-o permanentă colaborare cu ANPC, însă nu au precizat nimic despre dublul standard.
„Suntem dedicați angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare țară în care activăm. Totodată, unele rețete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferințele consumatorilor, în conformitate cu legislația în vigoare”, au menționat reprezentații companiei.