De ce simțim cum cădem în gol în vis. Explicația specialiștilor pentru fenomenul bizar din timpul somnului

Ioana Bucur 07.10.2022, 20:31
De ce simțim cum cădem în gol în vis. Explicația specialiștilor pentru fenomenul bizar din timpul somnului

Nu poate fi încadrată în categoria „coșmar”, însă nu e nici plăcută. Este o senzație pe care au trăit-o cei mai mulți dintre noi măcar o dată în viață. Durează doar câteva momente, însă este suficient de intensă încât se ne strice un somn odihnitor. Specialiștii au venit cu explicații pentru acest fenomen bizar ce nu ține de vârstă, sex sau naționalitate. Află de ce simțim cum cădem în gol în vis.

Specialiștii au explicat de ce simțim cum cădem în gol în vis

Somnul este unul dintre cele mai fascinante comportamente ale creierului uman. Este esențial pentru o viață sănătoasă, orice dezechilibru având consecințe evidente asupra comportamentului, capacității de concentrare și chiar a bunei funcționări a organismului. Activitatea creierului în aceste ore de repaus i-a fascinat pe oamenii de știință din cele mai vechi timpuri.

S-au căutat semificații speciale ale fiecărui vis, unii susținând că acestea ar putea fi premoniții. Două studii publicate în Journal of Science au avut concluzii surprinzătoare. Cercetărorii implicați au ajus la concluzia că, în timpul somnului, creierul uman, ce poate fi comparat cu un super-computer, ar profita de acele ore pentru a șterge din memorie amintirile vechi și alte detalii pe care nu le consideră importante. Astfel, face loc pentru noi informații.

De ce simțim cum cădem în gol în vis. Explicația specialiștilor pentru fenomenul bizar din timpul somnului

Citește și: Ce înseamnă când visezi păianjeni. Mesajul secret pe care îl ascunde acest vis

70% din populația planetei a simțit asta cel puțin o dată în viață

O experiență cu care s-au confruntat aproape toți oamenii, din toate colțurile pământului, cel puțin o dată în viață, a fost și ea explicată de oamenii de știință. Vorbim despre acele momente în care visăm și chiar simțim cum cădem în gol.

Potrivit specialiștilor, uneori, în timpul somnului, putem avea spasme musculare. Acestea apar, în cele mai multe cazuri, la scurt timp după ce reușim să adormim, sunt localizate într-o singură parte a corpului – mână, picior – și sunt însoțite de vis, cel mai frecvent fiind cel în care cădem în gol. În jur de 70% din populația planetei a avut asemenea experiențe.

Oamenii de știință au punctat că nu este un fenomen ce ar trebui să ne îngrijoreze, el apărând mai ales în perioadele în care ne simțim stresați, anxioși sau când nu avem un program de somn regulat.

Citește și: Ce înseamnă când visezi că plângi. Semnificațiile puternice ale acestui vis

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...