De ce și-a schimbat Casa Regală a Marii Britanii numele de familie. Decizia a fost luată în Primul Război Mondial

Ana Anitoiu 19.09.2022, 12:56
De ce și-a schimbat Casa Regală a Marii Britanii numele de familie. Decizia a fost luată în Primul Război Mondial

Casa Regală a Marii Britanii și-a schimbat numele, în urmă cu aproximativ un secol. Decizia a fost luată în Primul Război Mondial de bunicul Reginei Elisabeta a II-a, Regele George al V-lea, dintr-un motiv bine întemeiat la acea vreme.

Cum se numea Casa Regală a Marii Britanii

În timp ce oamenii obișnuiți primesc numele de familie de la tați, suveranii primesc numele caselor cărora le aparțin tații lor. Din acest motiv, fiul cel mare al Reginei Victoria, Edward al VII-lea, făcea parte din casa Saxe-Coburg-Gotha, de care aparținea tatăl lui, Prințul Albert.

Casa de Saxa-Coburg și Gotha este o dinastie de origine germană, linie a Casei saxone de Wettin ce a condus ducatele Ernestiene, inclusiv ducatul de Saxa-Coburg și Gotha. Aceasta a fost întemeiată de Ernest Anton, cel de-al șaselea duce de Saxa-Coburg-Saalfeld.

În anul 1917, Regele George al V-lea a schimbat acest nume și a adoptat numele de Windsor pentru Casa Regală a Marii Britanii, pentru dinastie, dar și ca nume al familiei regale.

De ce si-a schimbat Casa Regala a Marii Britanii numele de familie
Regina Elisabeta a II-a. Foto: Facebook/ The Royal Family

Motivul pentru care a fost schimbat numele Casei Regale britanice

Decizia de a schimba numele Casei Regale britanice în Windsor, după castelul cu același nume, a fost luată de Regele George al V-lea în contextul unor puternice sentimente antigermane, în timpul Primului Război Mondial.

Schimbarea a avut loc după ce, la data de 13 iunie 1917, germanii au început raidurile pe timp de zi asupra Marii Britanii. Într-unul dintre primele atacuri au fost omorâți 18 copii, când o bombă a căzut direct pe Upper North Street School din Poplar. Lovitura a fost dată de bombardierele germane Gotha – din întâmplare, același nume cu cel al familiei regale la acea vreme.

Numele a fost confirmat de Regina Elisabeta a II-a, când a ajuns suverană, în anul 1952. Totuși, în anul 1960, regina și soțul ei, Prințul Philip, au decis ca descendenții lor direcți să fie deosebiți față de restul familiei regale, în contextul în care Windsor este numele folosit de toți descendenții Regelui George al V-lea.

Din acest motiv, a fost declarat în Consiliul Privat al Reginei că descendenții suveranei care nu au titulatura de Majestate sau Prinț ori Prințesă, precum și descendentele care se căsătoresc, să poarte numele de Mountbatten-Windsor, potrivit The Independent.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...