Românii sunt un popor superstițios, iar unele credințe după care se ghidează sunt vechi de zeci, poate chiar sute de ani. Interesant este că unele superstiții se regăsesc și în alte colțuri ale lumii, nu doar în țara noastră, cu semnificații asemănătoare. Una dintre cele mai cunoscute superstiții românești are legătură cu mâna și piciorul stâng, despre care se spune că aduc ghinion. De unde a pornit, de fapt, credința aceasta.
Se spune că nu este bine să pășești cu stângul atunci când ieși din casă, pentru că îți va merge rău toată ziua. Dacă te împiedici cu piciorul stâng, vei avea ghinion, iar dacă te împiedici cu dreptul, vei avea noroc. Dacă te mănâncă palma stângă, dai bani, iar dacă te mănâncă palma dreaptă, primești bani. Și sunt doar câteva exemple de superstiții legate de stânga/dreapta, pentru că lista este mult mai amplă.
Una dintre posibililele explicații pentru care stânga aduce ghinion și dreapta noroc are legătură cu faptul că stângacii sunt văzuți ca o ciudățenie în popor, pentru că majoritatea oamenilor sunt dreptaci.
„Pentru români, acei ce aruncă cu stânga – stângacii – sunt priviţi ca nişte monştri. Despre femeile care cos cu stânga se zice, în Vâlcea, că sunt arătări, slute, schiloade. La francezi se crede cam tot la fel: se fac stângaci acei copii care calcă pentru prima oară pe piciorul stâng. De aceea, li se recomandă mamelor ca să fie cu deosebită băgare de seamă, pentru ca această nenorocire să nu aibă loc”, notează etnograful Gh.F. Ciauşanu.
Obiceiul de a diferenția oamenii pe criteriul stângaci/dreptaci vine din trecut. În timpuri străvechi și pentru o perioadă destul de mare de timp, a fost criteriu de discriminare. În cultura arabă, de exemplu, mâna stângă nu este folosită pentru nicio activitate importantă, fiind considerată demnă doar pentru folosirea hârtiei igienice.
În Roma Antică, Iulius Caesar a dat un decret prin care bărbații erau obligați să folosească doar mâna dreaptă pentru a mânca, a scrie și a lupta, despre stângaci crezându-se că „aduc ghinion cetății eterne”.
Piciorul drept este folosit și acum în armată, atunci când se pleacă de pe loc. Militarii pornesc întotdeauna cu dreptul, niciodată cu stângul. Personalul din armată spune că în trecut, dacă o trupă îndrăznea să plece de pe loc cu stângul, era semn de rebeliune militară. Iată alte câteva superstiții legate de partea stângă a corpului: