De ce se bucură presa din Ungaria de schimbarea sistemului la alegerile din România. Anunțul despre Târgu Mureș

Raluca Juncu 10.07.2020, 15:13
De ce se bucură presa din Ungaria de schimbarea sistemului la alegerile din România. Anunțul despre Târgu Mureș

Alegerile locale vor avea loc în această toamnă. Proiectul de lege inițiat de UDMR a fost votat miercuri, în Parlament, cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri. Deputații au respins proiectul inițial, formulat pe aceeași temă de Guvern.

Ce s-ar putea întâmpla la alegerile locale din Târgu Mureș

Târgu Mureș ar putea avea din nou, după 20 de ani, un primar de origine maghiară, în urma alegerilor locale din 27 septembrie, scrie o publicație din Ungaria. Zoltán Soós, candidatul independent în alegerile locale, susținut de UDMR ar avea șanse reale în cursa pentru Primăria Municipiului Târgu Mureș, în contextul în care mare parte din alegătorii români se declară nemulțumiți de actualul primar Dorin Florea, care intenționează să candideaze pentru un nou mandat.

Zoltán Soós, candidat maghiar la alegerile locale din Târgu Mureș. Foto: Facebook /Soós Zoltán
Zoltán Soós, candidat maghiar la alegerile locale din Târgu Mureș. Foto: Facebook /Soós Zoltán

Șansele de victorie ale candidatului independent cresc și datorită alegerilor într-un singur tur de scrutin.

Însă, se anunță o campanie dură pentru că în competiție va mai fi cu siguranță încă un candidat român care ar putea încerca să îi pună piedici lui Zoltán Soós. Deși românii i-au respins anterior pe candidații de origine maghiară, un candidat maghiar este susținut mereu de acel 10% din etnicii maghiari din Târgu Mureș.
Zakariás Benedek, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor a declarat după vot că se teme că un noul val al epidemiei ar putea reveni, iar din cauza creşterii rapide a numărului de infectări cu coronavirus nu se va putea vota nici în toamnă, potrivit G4Media, citând agenția Rador.

În ultimele 24 de ore, în România au apărut 614 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, cea mai mare valoare înregistrată de la începutul epidemiei în România și până în prezent. Acest lucru duce numărul total de cazuri de infecție la 30.789, în timp ce cel al deceselor la 1.834, arată cele mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Urmăriți Impact.ro și pe