De ce să-ți închizi telefonul la benzinărie, detaliul pe care puțini șoferi îl cunosc

Gabriel Peneș 18.04.2023, 13:32
De ce să-ți închizi telefonul la benzinărie, detaliul pe care puțini șoferi îl cunosc

De ce să-ți închizi telefonul la benzinărie, detaliul pe care puțini șoferi îl cunosc. Aproape sigur ai observat, atunci când ți-ai alimentat mașina, semnul ce interzice folosirea mobilului în acel perimetru. Mulți tind să-l ignore, fiind siguri că nu există niciun pericol real. Cu toate acestea, există o explicație științifică în spatele acestei interdicții, unii conducători auto aflând pe propria piele ce se poate întâmpla.

De ce să-ți închizi telefonul la benzinărie

Majoritatea conducătorilor auto au observat că în benzinărie există semnul care informează cu privire la faptul că este interzis să vorbești la telefon atunci când alimentezi. Mulți oameni sunt de părere că această interdicție are la bază un mit, dar lucrurile stau diferit.

Există un risc real și dovedit științific care vine din a avea telefonul mobil pornit când bagi benzină. În anii 1990 și 2000, au existat rapoarte, totuși incomplete, despre oameni care au fost incendiați în benzinării, aparent din cauza utilizării telefonului mobil.

Spre exemplu, într-un șir de mailuri difuzate pe internet se spunea că un șofer din Indonezia – în unele mailuri, din Belgia – „a suferit arsuri și mașina sa a fost grav avariată când vaporii de benzină au explodat după ce au fost aprinși de electricitatea statică de la telefonul mobil pe care îl folosea”. Uneori se adaugă că producătorii de telefoane mobile au emis avertismente cu privire la problemă.

De ce să-ți închizi telefonul la benzinărie, detaliul pe care puțini șoferi îl cunosc
Mulți conducători auto ignoră semnul ce interzice folosirea telefonului mobil la o benzinărie, dar se expun unui pericol real dacă nu-l iau în seamă

Detaliul pe care puțini șoferi îl cunosc

Este posibil, așadar, ca incendiile să fie declanșate prin electricitate statică la benzinării. Potrivit Comisiei Federale de Comunicații, între 2004 și 2008, 3% din incendiile vehiculelor din stațiile de benzină au fost cauzate de o „descărcare statică neclasificată”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Industria a făcut studii privind potențialul telefoanelor fără fir de a crea scântei care ar putea aprinde materiale inflamabile. Studiile concluzionează, în general, că, deși este teoretic posibil ca o scânteie de la bateria unui telefon mobil să aprindă vapori de gaz în condiții foarte precise, nu există niciun incident documentat oficial în care s-a constatat că utilizarea unui telefon fără fir a provocat un incendiu sau o explozie la o stație de benzină”, a scris Comisia Federală de Comunicații într-un raport referitor la incendiile unei benzinării din 2015.

Experții au și o explicație științifică pentru această interdicție. Mai precis, atunci când folosești telefonul mobil și pui mâna pe pistolul de la pompa de alimentare există riscul de a se produce o descărcare electrostatică. Prin urmare, pot apărea scântei care, la rândul lor, pot aprinde gazele emanate din rezervorul mașinii atunci când pui benzină. De altfel, au existat multe cazuri de persoane care vorbeau la telefon în timp ce alimentau și s-au pornit explozii, soldate cu victime.

Potrivit Institutului de Echipamente Petroliere, între 1992 și 2006 au existat 170 de incendii la stații de benzină din cauza electricității statice. „Când am atins pompa, am văzut o scânteie”, a declarat unul dintre nefericiții șoferi, în 2008, pentru New York Times.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....