De ce să pui bicarbonat peste roşii atunci când găteşti. E un truc de milioane, spun bucătarii

Iancu Andreea, Ana Ionescu 27.07.2021, 16:00
De ce să pui bicarbonat peste roşii atunci când găteşti. E un truc de milioane, spun bucătarii

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie, de vreme ce este un ajutor desăvârșit nu doar în rețete, la gătit, ci și atunci când este nevoie să cureți sau să dezinfectezi unele suprafețe. Totuși, unul dintre trucurile pe care e bine să le ai în vedere data viitoare când pregătești meniul pentru familia ta este să pui bicarbonat peste roșii. Motivul este unul cât se poate de simplu, dar eficient.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu peste roșii atunci când gătești

Toate gospodinele ar trebui să apeleze la bicarbonatul de sodiu atunci când au nevoie de un ajutor la igienizare sau curățenie, dar și la gătit. Sunt deja cunoscute câteva dintre beneficiile bicarbonatului de sodiu la prepararea mai multor mâncăruri, printre care se numără și tomatele. Specialiștii bucătari au dezvăluit de ce e bine să pui bicarbonatul de sodiu peste roșii când gătești, iar acest sfat ar trebui urmat de fiecare dată.

Pentru că bicarbonatul este bazic, acesta are capacitatea de a echilibra aciditatea roșiilor. În special cele de la conservă pot adăuga un plus de aciditatea preparatelor. De aceea, pentru a combate acest efect, adaugă un vârf de bicarbonat de sodiu pentru a elimina această problemă. În plus, o cantitate atât de mică nu va afecta textura și gustul supelor, sosurilor sau piureurilor de legume în care incluzi roșiile.

De ce să pui bicarbonat peste roșii
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient util în orice gospodărie

Alte trucuri cu bicarbonat de sodiu, utile în bucătărie

Pe lângă eficiența alături de roșiile la conservă, bicarbonatul este util și atunci când căliți ceapa. Ceapa călită adaugă un plus de savoare oricărui preparat, însă își poate pierde textura și aroma pe parcursul gătirii. Adaugă puțin bicarbonat în tigaia în care călești ceapa și vei păstra rondelele suculente și savuroase, pulberea albă având capacitatea de a păstra umezeala în interior. În plus, acesta ajută la rumenirea rapidă. Ca raport, pentru o jumătate de kilogram de ceapă, folosiți un sfert de linguriță de pulbere de bicarbonat.

Și atunci când prepari hummus poți să apelezi la un truc cu bicarbonat. Acest ingredient va permite năutului să rămână moale. Amestecă un pahar de năut uscat cu șase pahare de apă rece și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Lasă amestecul peste noapte la frigider. Vei observa că boabele se vor umfla bine, iar în timp preparării acestea se vor înmuia. Astfel, vei obține un piure mult mai fin, în mod rapid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...