De ce să nu ții condimentele în dulapul din bucătărie. Unde se depozitează de fapt corect

Ioana Bucur 06.10.2021, 16:33
De ce să nu ții condimentele în dulapul din bucătărie. Unde se depozitează de fapt corect

Cele mai multe case au loc special pentru mirodeniile folosite pentru a da un gust inegalabil mâncărurilor. Doar că „tradiția” nu este deloc recomandată de specialiști. Află de ce să nu ții condimentele în dulapul din bucătărie și unde ar trebui depozitate, de fapt.

Condimentele nu au ce căuta în dulapul din bucătărie

Dacă așteptai pretextul perfect pentru a-ți reorganiza sertarele și dulapurile din bucătărie, avem soluția. De la declanșasrea pandemiei, mulți dintre noi și-au descoperit o nouă pasiune: designul interior. Iar multitudinea de filmulețe de pe internet par sursă inepuizabilă de inspirație pentru mini proiecte de reamenajare a locuinței. În cazul bucătăriei, modul de depozitare și prezentare a mirodeniilor face furori. Borcănașele identice, cu etichete frumoase, aliniate pe blatul de lucru sau într-unul dintre dulapurile sau sertarele corpurilor de mobilă arată foarte bine în poze, dar nu este cea mai bună metodă când vorbim despre păstrare condimente.

De ce să nu ții condimentele în dulapul din bucătărie? Calitatea lor și valabilitatea sunt strâns legate de condițiile în care sunt depozitate. Anumite mirodenii nu ar trebui ținute sub nicio formă în dulap sau pe blatul din bucătărie. Experţii spun că umiditatea şi căldura din aceste locuri le reduc perioada de valabilitate şi le fac să-şi piardă aroma. De asemenea, unele „prafuri” pot deveni râncede şi trebuie aruncate.

De ce să nu ții condimentele în dulapul din bucătărie

Condimentele roșii se păstrează bine la rece

Boiaua dulce sau cea iute, fulgii de ardei iute, condimentele roșii, în general, se recomandă să fie ținute la rece. Ele nu trebuie să stea în zone expuse la umiditate și căldură excesivă.

Atenție! Nu toate condimentele se depozitează la rece. De fapt, refrigerarea altor mirodenii în afara celor roşii ar putea aduce mai multe probleme. Atunci când se scot de la frigider, se creează condens, iar acesta poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, ceea ce înseamnă că sunt bune de aruncat la gunoi.

Unde se păstrează condimentele? Dacă nu vrem să renunțăm la dulăpiorul cu mirodenii, aveți grijă ca acesta să nu fie așezat lângă aragaz sau cuptor. Emiterea unei călduri constante de către aceste aparate poate încălzi şi dulapurile din apropiere, lucru care va afecta aroma şi prospeţimea acestora.

În general, condimentele trebuie ținute cât mai departe de sursele de căldură, pentru a putea fi folosite cât mai mult timp. Ideal, acestea se păstrează în cămară, departe de lumina soarelui, sau în dulapurile opuse aragazului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...