De ce să nu-ți pui alarma să sune dimineața. Specialiștii au găsit o altă soluție

Andra Daoud 25.09.2022, 13:19
De ce să nu-ți pui alarma să sune dimineața. Specialiștii au găsit o altă soluție

În timp ce unele persoane sunt matinale și trezesc fără nicio problemă dimineața, fără să aibă nevoie de alarmă sau ceas deșteptător, altele nu reușesc să se ridice din pat decât cu o alarmă puternică. Cercetătorii au descoperit însă că trezitul în acest fel nu este benefic pentru nimeni și propun alternative pentru alarma clasică a telefonului sau a ceasului.

De ce să renunți la alarma de dimineață

Somnul este extrem de important la orice vârstă și, pentru a da randament și a funcționa la nivel optim, avem nevoie de cel puțin opt ore de odihnă pe noapte, spun cercetătorii. Pentru mulți oameni, odihna se încheie brusc, cu alarma telefonului care îi anunță că este momentul să se trezească și să înceapă ziua. Unii au nevoie chiar de mai multe alarme pentru a se putea ridica din pat, iar acest lucru îi afectează într-un fel în care nu își dau seama.

Poate că ați observat că în unele zile aveți o stare de agitație inexplicabilă. Aceasta poate fi cauzată de alarma telefonului, susțin cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate Industrială din Japonia. Aceștia au descoperit că, atunci când alarma de dimineață ne trezește brusc, cresc tensiunea arterială și ritmul cardiac, ceea ce poate duce la o stare de agitație pe tot parcursul zilei.

În plus, atunci când sună alarma crește și nivelul de adrenalină din corp, iar dacă somnul nu a fost unul odihnitor, starea de agitație de pe parcursul zilei este garantată. Dacă ne este imposibil să ne trezim fără alarmă, specialiștii recomandă ca aceasta să fie o melodie liniștitoare, care să crească în volum și tonalitate treptat, în niciun caz să ne trezească brusc.

De ce sa nu-ti pui alarma sa sune dimineata. Specialistii au gasit o alta solutie 1
Alarma de dimineata ne influenteaza pentru tot restul zilei

Cu ce poate fi înlocuită alarma telefonului

Alarma nu este, așadar, modalitatea ideală de a ne trezi dimineața. Specialiștii susțin că ideal este să avem o rutină bine pusă la punct, care să cuprindă 8 ore de somn pe noapte și culcat și trezit la aproximativ aceleași ore. În acest fel, organismul își creează un ritm intern, un fel de ceas biologic care ne ajută să ne reglăm programul și să ne trezim fără probleme și chiar fără alarmă dimineața.

Până a ajunge la această performanță însă, avem nevoie de stimuli externi care să ne trezească, vizuali sau auditivi. O soluție propusă de cercetători este lumina, în mod ideal cea naturală. Asigurați-vă că în încăpere intră suficientă lumină dimineața, pentru că aceasta vă poate ajuta să vă treziți. Dacă trebuie să vă treziți foarte devreme, când afară încă este întuneric, mai ales iarna, optați pentru becuri inteligente, care pot fi programate să se aprindă automat, la o anumită oră.

O altă variantă pentru alarma telefonului o reprezintă ceasurile sau brățările inteligente, care au funcție de alarmă. Acestea pot fi programate, iar la ora la care doriți să vă treziți vor începe să vibreze, fiind o metodă de trezire mai blândă decât alarma telefonului.

Urmăriți Impact.ro și pe