De ce să nu speli vasele când fulgeră. Explicaţia specialiştilor te lasă fără cuvinte

Iancu Andreea, Ștefan Olteanu 23.06.2021, 15:24
De ce să nu speli vasele când fulgeră. Explicaţia specialiştilor te lasă fără cuvinte

Chiar dacă pare neașteptată îndrumarea potrivit căreia nu trebuie să speli vasele când fulgeră, desprinsă parcă din ghidul bunicilor noastre de a ține departe ghinionul, motivul din spatele său este cât se poate de logic. Furtunile cu fulgere și tunete te pot expune unui risc de accidentare în cazul în care te afli la duș ori spălând vasele în bucătărie. Specialiștii oferă și explicația pentru aceste obiceiuri nerecomandate în caz de fulgere.

De ce să nu speli vasele când fulgeră. Ce spun specialiștii

Vijeliile din ultima perioadă au determinat specialiștii în situații de urgență să întocmească un ghid, care să dispună de recomandări pentru cetățeni în timpul furtunilor. Printre acestea se numără și de ce să nu speli vasele când fulgeră. Chiar dacă poate părea ciudat pentru unii, este extrem de logic motivul din spatele acestei îndrumări.

Evita folosirea apei, duşurile ori sălile de baie. Apa şi conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare, susțin specialiștii.

În timpul vijeliilor, dacă acoperișul clădirii este lovit de fulger, instalațiile sanitare pot prelua și transporta electricitatea. Aladar, dușul sau spălatul vaselor ar putea deveni periculoase. Se recomandă ca în special persoanele care locuiesc în spații deschise și nu beneficiază de sisteme paratrăsnet să își ia această măsură de precauție.

De ce să nu speli vasele când fulgeră
Recomandările specialiștilor în caz de furtună

Ce trebuie să facem în caz de furtună

Pentru că este esențial ca avertizările autorităților prin sistemul Ro-alert să fie luate în seamă, în cazul unei avertizări de furtună trebuie să ne adăpostim imediat. Totuși, nici la interior nu suntem scutiți de riscuri. Dacă, de exemplu avem la dispoziție doar propria mașină, ghidul întocmit de DSU recomandă să o facem, fiind mai puțin riscantă decât rămânerea în aer liber.

Mai bine stai în maşină, afară eşti expus direct. Tragi pe dreapta şi aştepţi să treacă furtuna, explică Bogdan Toma, purtător de cuvânt DSU.

De asemenea, atunci când observi un fulger, este indicat să numeri până la 30 pentru a putea să îți dai seama dacă te afli în proximitatea furtuni. Dacă pe parcursul numărătorii fulgeră, adăpostește-te în interiorul celei mai apropiate clădiri, pentru că există riscul ca descărcările electrice să fie în apropiere.

Evită drumurile inundate – mers, şofat. Un curent de apă adânc de doar de 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de 30 de cm poate lua un autoturism, este o altă sugestie a specialiştilor în siguranţă.

Ghidul a fost întocmit de către DSU în colaborare cu specialiştii în situaţii de urgenţă și este disponibil pe platforma fiipregatit.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...