De ce să nu speli rufe vinerea sau seara. Și suedezii țin cont de această superstiție

Emanuela Pană 04.10.2022, 17:19
De ce să nu speli rufe vinerea sau seara. Și suedezii țin cont de această superstiție

De ce să nu speli rufe vinerea, ce se întâmplă dacă nu respecți tradiția populară. Deși neacceptate de Biserică, superstițiile și-au găsit loc în sufletele și în casele românilor, astfel că, atât în zilele de sărbătoare, cât și în anumite zile ale săptămânii, oamenii respectă cu sfințenie unele obiceiuri. Află în continuare de ce nu e bine să speli rufe vinerea, dar și cele mai interesante superstiții legate de spălatul hainelor.

De ce să nu speli rufe vinerea. Top 10 superstiții interesante despre spălatul hainelor

Tradiția populară românească spune că nu e bine să speli, să faci curat sau să coși în zilele de duminică. Creștinii ortodocși respectă duminica drept zi de odihnă închinată Domnului. Persoanele care spală haine în timp ce lumea este la slujbă, în biserică, vor fi pândite de catastrofe.

Unii bătrâni spun însă că nici vinerea nu ar trebui să speli sau să faci alte treburi casnice, întrucât aceasta este ziua Sfintei Parascheva, dar și ziua în care a murit Mântuitorul.

Totodată, cei care au rude decedate evită să spele sâmbăta sau în zilele în care se fac pomeni. Dacă mulți români se feresc să facă la cuptor anumite preparate în zilele de vineri, ei bine, alții sunt de părere că aduce ghinion să bagi haine la spălat în această zi.

De ce să nu speli rufe vinerea?

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a explicat, în cadrul unei emisiuni, de ce nu este bine să speli rufele vinerea – o regulă cu tradiție la români. Potrivit ei, la fel ca orice altă zi, vinerea are vibrația și informația ei. În plus, în această zi este celebrată Sfânta Parascheva, considerată protectoarea fecioarelor, a mamelor și călugărițelor.

„Orice zi are vibrația ei și informația ei. Ziua de Vineri ține de Parascheva și de Sfânta Vineri. Povestea mama noastră când eram noi foarte mici și își construise casa.

A lucrat și sâmbăta și duminica, nu ținea sărbătorile, avea patru fete. A spus că a visat-o pe Sfânta Vineri care era plină de vopsea, de var și a întrebat-o de ce era așa.

Sfânta Vineri i-a zis că lumea nu o sărbătorește. Vinerea nu se spală în tradiția noastră românească. Vinerea e un fel de sărbătoare, de pregătire de weekend“, a  explicat Lidia Fecioru in cadrul unei emisiuni televizate.

Se mai spune, de asemenea, că nu este bine să bagi haine la spălat, seara, în timpul postului, pentru a nu avea parte de sărbători triste. Potrivit tradiției, cei ce aleg să facă acest lucru vor fi urmați de ghinion tot timpul din acel moment înainte. Se crede că persoanele care își spală hainele când sunt în post își spală norocul, atrăgând asupra lor mari necazuri, mai ales sufletești.

Ați putea spune că această superstiție este o găselniță românească, însă, în realitate, ea este respectată și în multe regiuni din țările nordice. Suedezii, de pildă, evită să spele cearșafuri în Săptămâna Mare, precum și în primele șase zile ale lunii august.

Cele mai interesante superstiții despre spălatul hainelor

1. Nu este recomandat să speli haine în prima zi din noul an (1 ianuarie). În caz contrar, vei avea parte numai de suferințe și neplăceri pe plan amoros. A spăla haine în prima zi a anului se traduce prin a-ți spăla norocul, adică a-l anula.

De  ce sa nu speli rufe vinerea
Superstitii interesante despre spalatul hainelor

2. Suedezii respectă și ei o serie de tradiții cu privire la spalatul hainelor. Se spune că aduce ghinion să speli cearșafurile în Săptămâna Mare, adică în săptămâna Paștelui.

3. Potrivit grecilor, hainele spălate în primele șase zile din luna august se vor deteriora, nu vor rezista un timp îndelungat.

4. Duminica nu se spală niciodată haine. Această zi este dedicată Domnului, odihnei și relaxării. Cei care nu respectă acest obicei vor fi pândiți numai de ghinioane și catastrofe.

5. Conform tradițiilor românești, nu este bine să speli haine în zilele de sărbătoare marcate cu cruce roșie în calendar. Printre acestea amintim Boboteaza, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Trei Ierarhi și Învierea Domnului Iisus Hristos.

6. Se spune că femeile care spală haine în Joia Mare dau morților lături de rufe în loc de pomană.

7. Indienii nu spală rufe marțea și joia, întrucât se crede că acest lucru atrage mânia zeilor și ceva rău se va petrece.

8. Cei ce-și spală hainele în primele două zile ale lunii iunie vor avea parte de noroc. Merge vorba că astfel poți atrage prosperitatea în viața ta.

9. Dacă hainele se spală ușor la mână, înseamnă că vei avea noroc. Dacă hainele sunt murdare și petele nu ies din ele, înseamnă că te așteaptă anumite dificultăți.

10. Se mai spune și că, dacă o femeie refuză să-i spele hainele bărbatului, acesta se va zgârci cu ea.

Zilele din calendar în care nu se spală haine

Potrivit Calendarului Ortodox, zilele în care nu se spală haine, nu se calcă și nu se fac treburi casnice sunt următoarele:

 • 7 ianuarie – Sf. Ioan Botezătorul;
 • 30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan sau Trisfetitele;
 • 23 aprilie – Sf. Mare Mucenic Gheorghe;
 • 21 mai – Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena;
 • 24 iunie – Nașterea Sf. Ioan Botezătorul sau Drăgaica;
 • 29 iunie – Sf. Ap. Petru și Pavel sau Sânpietru;
 • 20 iulie – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul sau Sântilie;
 • 29 august – Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul;
 • 14 octombrie – Sf. Cuvioasă Parascheva sau Vinerea Mare;
 • 26 octombrie – Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir;
 • 27 octombrie – Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou – Basarabov;
 • 8 noiembrie – Sf. Arh. Mihail și Gavriil sau Sfinții Voievozi;
 • 30 noiembrie – Sf. Ap. Andrei – Ocrotitorul românilor;
 • 6 decembrie – Sf. Ierarh Nicolae;
 • 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului; Cuviosul Nicodim de la Tismana;
 • 27 decembrie – Sf. Mc. și Arhidiacon Ștefan.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...