De ce să nu pui mâncarea caldă în frigider. Nu se strică aparatul, e vorba de ceva mai grav

Ioana Bucur 16.05.2022, 17:20
De ce să nu pui mâncarea caldă în frigider. Nu se strică aparatul, e vorba de ceva mai grav

„Nu pune mâncarea în frigider dacă nu s-a răcit”! Este o regulă pe care mulți o știm, pe care încercăm să o respectăm cât mai mult, oricât de incomod ar fi uneori – cum sunt situațiile în care ajungem să amânăm mersul la somn -, dar pe care nu o prea înțelegem. Dacă bănuiești că are legătură cu buna funcționare a aparatului nelipsit din orice bucătărie, te înșeli. Adevărul din spatele „interdicției” este cu totul altul. Află de ce să nu pui mâncarea caldă în frigider.

Află de ce nu trebuie să punem mâncarea caldă în frigider

Fie că preferi să prepari mereu cantități mai mari, din care să mănânce familia mai multe zile, sau a mai rămas doar o porție din cina pregătită, surplusul ajunge mereu în frigider, însă înainte de asta trebuie să fim atenți la un detaliu foarte important.

Gospodinele și chiar și cei care au mai puțină experiență în bucătărie, sau deloc, știu regula de aur: nu trebuie să pună mâncarea caldă în frigider. Unii cred că nerespectarea recomandării ar putea strica aparatul, însă adevărul este, de fapt, altul.

Specialiștii au explicat ce se întâmplă în momentul în care punem mâncare caldă în frigider. În recipientul de depozitare, închis de multe ori cu un capac, se va forma condens ca urmare a diferenței de temperatură. Aburul apărut se va transforma apoi în picături de apă și gheață la suprafața alimentelor. În cele din urmă acestea vor favoriza apariția mucegaiului pe care riscăm să îl ingerăm și care ne-ar putea provoca probleme de sănătate.

De ce să nu pui mâncarea caldă în frigider. Nu se strică aparatul, e vorba de ceva mai grav

Ce aliment nu are ce căuta în aparatul nelipsit din bucătăriile românilor

Cel mai bine ar fi să depozităm alimentele în frigider imediat după ce am terminat de mâncat, deoarece atunci vor fi relativ reci și nu vor crea îngheț sau mucegai. Cu alte cuvinte, se recomandă aă treacă în jur de două ore din momentul în care le serviți la masă și până când le putem pune la rece.

La fel de important este să știm și ce alimente nu ar trebui ținute deloc în frigider. Atunci când pâinea este pusă la frigider, moleculele de amidon din componența ei se recristalizează rapid, din pricina temperaturilor scăzute, iar acest lucru grăbește uscarea sau mucegăirea pâinii. Pentru ca pâinea să se păstreze cât mai bine, este ideal să fie ținută la temperatura camerei, nu în frigider. Este de preferat să fie păstrată într-o cutie specială de depozitare sau într-un ambalaj de hârtie, care să acopere cât mai bine pâinea, astfel încât să nu intre aer în interior.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...