De ce să nu bei cafea între orele 8 și 9 dimineața – avertismentul medicilor

Emanuela Pană 10.01.2021, 19:48

Ești o persoană matinală? Atunci, cu siguranță ai avut și zile în care singurul lucru care te-a făcut să te ridici din pat a fost gândul la o cafea gustoasă și aromată. Cu sau fără lapte, după preferințe. Foarte mulți împătimiți ai cafelei apasă butonul espressor-ului chiar înainte de a-și face rutina de îngrijire. Obișnuiești și tu să consumi cafea între orele 8 și 9 dinineața? Află de ce nu ar mai trebui să o faci.

De ce să nu bei cafea între 8 și 9 dimineața

Trezirea de dimineață nu numai că îți oferă suficient timp pentru a bifa tot ce ai trecut în agendă, dar îți conferă și o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, obiceiul de a te trezi devreme te ajută să îți reglezi programul de somn și, astfel, să stabilești o oră de culcare potrivită pentru tine, precum și la o buna digestie, prin regularizarea poftei de mancare.

Pentru a face față provocărilor unei noi zile, mulți dintre noi apelează la cafea, care a devenit refugiul și „combustibilul“ dătător de energie atunci când ne simțim epuizați. Așadar, după ce deșteptătorul a anunțat că s-a făcut ora de trezire, multe persoane abia așteaptă să savureze o cafea. Uneori, numai gândul la ea ne gâdilă papilele gustative.

Dacă te-ai regăsit și tu în această descriere, iar primul lucru pe care îl faci când te trezești dimineața este să-ți bei cafeaua, trebuie să știi că acest obicei îți poate diminua bucuria, făcând mai mult rău decât bine.

Potrivit unor medici neurologi, dacă acest tabiet are loc între orele 8 și 9 dimineața, el nu ne ajută să ne intrăm în formă mai repede, așa cum, poate, și tu credeai. Specialiștii susțin că un hormon cheie al organismului – cortizonul – care stilumează vigilența și capacitatea de concentrare, atinge nivelul maxim în intervalul orar menționat. Așadar, între orele 8 și 9, nivelul de cortizon este ridicat în mod natural:

Unul din cele mai importante principii ale farmacologiei este să utilizezi un medicament atunci când organismul are nevoie de el. În caz contrar, există riscul să dezvoltăm toleranţă la un medicament administrat în aceeaşi doză“, a exemplificat Steven Miller, neurolog la Universitatea Serviciilor de Ştiinţe ale Sănătăţii din Bethesda, Maryland, SUA, autorul unui studiu de specialitate pe această temă.

Citește și: Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în filtru de cafea. Efectele sunt uimitoare. Toți iubitorii de cafea trebuie să știe asta

Care este recomandarea specialiștilor

Potrivit specialiștilor citați de time.com, persoanele care servesc cafeaua înainte de ora 9:30 își pot crește, astfel, nivelul de stres al organismului. Cofeina crește nivelul cortizolului, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului, ceea ce îți dă o senzație de stres și anxietate.

De ce nu e bine să bei cafea mai devreme de 9:30 dimineața
De ce nu e bine să bei cafea mai devreme de 9:30 dimineața

Nu au fost realizate suficiente cercetări cu privire la relația dintre cofeină, cortizol și ritmul circadian în cazul oamenilor. Dar știm deja suficiente lucruri despre fiecare în parte astfel încât să tragem concluzia că este bine să aștepți puțin înainte de a bea cafeaua dimineața, după ce te trezești“, a declarat nutriționistul Amanda Maucere, potrivit wellandgood.com.

Aceasta a adăugat următoarele:

Imediat după ce ne trezim, nivelul cortizolului este la un nivel de vârf, acesta fiind și modul în care ritmul circadian ne semnalează că trebuie să ne trezim. Cofeina din cafea este, de asemenea, recunoscută pentru faptul că poate crește nivelul cortizolului.

Deși este eficient pentru «a ne trezi», s-a descoperit că nivelul ridicat de cortizol în perioade stresante poate fi periculos pentru sănătate. Prin urmare, dacă vei combina nivelul deja mărit de cortizol cu o creștere suplimentară adusă de cofeină, poți să declanșezi un răspuns marcat de stres inutil în organism. Această stare de stres poate fi evitată dacă bei ceafeaua la aproximativ o oră după ce te-ai trezit“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...