De ce să nu bei bere după vin și nici invers. S-a descoperit varianta cu mai puțină mahmureală?

Ioana Bucur 05.05.2022, 15:29
De ce să nu bei bere după vin și nici invers. S-a descoperit varianta cu mai puțină mahmureală?

Plăcere sau chin, un experiment ce sigur va fi pe placul celor care obișnuiesc să savureze, din când în când, câteva pahare din licoarea lui Bachus. O echipă de cercetători de la Harvard a reailizat un studiu ale cărui concluzii vor fi utile celor care vor să își ia adio de la durerile de cap după o seară de petrecere. Află de ce să nu bei bere după vin și nici invers. Există o „combinație” cu mai puțină mahmureală?

Bere după vin sau vin după bere?

Vinul după bere e plăcere? Berea, după vin, e chin? Un grup de cercetători de la prestigioasa unversitate americană Harvard a vrut să descopere cât este mit și cât este realitate și cum atfel decât printr-un studiu?

Au fost aleși 90 de adulți cu vârste cuprinse în 19 și 40 de ani pe care oamenii de știință i-au repartizat în mod aleatoriu în trei grupuri, astfel:

  • Grupul I a băut bere până a ajuns la o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,05%, apoi vin până la o concentrație de cel puțin 0,11% – peste nivelul la care poți fi acuzat în SUA de conducere sub influența alcoolului;
  • Grupul II a băut vin până la 0,05%, apoi bere până la cel puțin 0,11%;
  • Grupul III a băut ori numai vin, ori numai bere până la o concentrație de alcool de cel puțin 0,11%.

O săptămână mai târziu experimentul a fost repetat. De data asta, pentru grupurile I și II s-a inversat ordinea băuturilor, iar în grupul III celor care băuseră vin li s-a dat doar bere și invers.

Subiecții au prezentant similarități în ceea ce privește genul, dimensiunile corporale, preferințele pentru băuturi și frecvența mahmurelilor. Simptomele de mahmureală au fost analizate după fiecare „sesiune”.

De ce să nu bei bere după vin și nici invers. S-a descoperit varianta cu mai puțină mahmureală

Un mit demontat

Concluziile au arătat că berea după vin chiar este chin. Explicația: dacă sunt consumate în această ordine, carbonatarea din bere face mai rapidă absorbția alcoolului din vin. Teoretic, aceasta duce la ebrietate mai avansată și mahmureală mai acută.

Pe de altă parte, cercetătorii au ajuns la concluzia că nici vinul după bere nu e tocmai plăcere. În timpul experimentelor nu s-a observat nicio corelație între simptomele de mahmureală și consumul ori doar de vin, ori numai de bere, nici dacă s-au succedat indiferent de ordine.

Alcoolul este absorbit rapid în organism indiferent de sursa acestuia. O mahmureală zdravănă este anunțată de gradul de ebrietate sau de vomitarea consumului de băutură. Astfel, dacă nu vrem să ne regretăm deciziile a doua zi, cea mai bnă soluție este un consum moderat.

Urmăriți Impact.ro și pe