De ce să nu arunci zeama de la murături. E aur curat în bucătărie

Anca Manolica 28.11.2022, 09:47
De ce să nu arunci zeama de la murături. E aur curat în bucătărie

Aruncai și tu până acum zeama de la murături după ce consumai ce era în el? Ei bine, în rândurile de mai jos îți vom da motive pentru care să nu mai faci asta. Nu mulți sunt cei care știu câte utilizări minunate are zeama rămasă de la borcanul cu gogoșari, conopidă sau castraveți murați.

De ce nu ar trebui să mai arunci zeama de la murături

Este vremea murăturilor, iar borcanele cu castraveciorii acri în oțet, cu gogoșari, conopidă sau butoiul cu varză se golesc rapid. Află, însă, că această zeamă sărată, ușor picantă nu trebuie deloc aruncată. Este un deliciu cu care îți va mai fi de folos în gospodărie. Iată cîteva motive pentru care nu ar trebui să mai arunci zeama de la murături.

1. Zeama de la murături este un bun remediu pentru mahmureală. Starea de rău pe care o resimți după o noapte în care ai consumat mai mult alcool decât ar fi trebuit poate fi ameliorată cu un pahar de zeamă de la murături, îndeosebi cu zeama de la varza murată (moare) sau cea de la castraveții murați.

2. Fiindcă este acidă, zeama de la murături dă un gust excepțional marinatei în care se pune carne. Aceasta ajută la frăgezirea cărnii și îi conferă o savoare aparte.

3. Această zeamă poate fi și un dressing perfect pentru salate. Ea poate înlocui sucul de lămâie sau oțetul și va da o aromă mult mai interesantă salatei.

4. Deși la noi nu este deloc obișnuit, în unele părți ale lumii înghețata din zeama de murături este foarte apreciată în unele părți ale lumii. Nu ar strica să încerci și tu, pentru că rețeta este foarte simplă: pune zeama de la murături în mici cutiuțe de iaurt, cu un băț în mijloc și bagă-le la congelator.

De ce nu ar trebui să mai arunci zeama de la murături

Ajută la o recuperare mai rapidă după efort fizic

5. Sandwich-urile vor prinde un gust și mai bun dacă le adăugăm un sos de maioneză în care au fost puse și câteva lingurițe de zeamă de murături.

6. De asemenea, aceasta este bună în cazul recuperării după efort fizic, având cantități mari de sodium și de electroliți.

Citește și: A pus zeama de la murături în tocăniţa de legume. A devenit cel mai tare truc din bucătărie

7. Zeama de la murături este bună de folosit și în grădină, ea distrugând buruienile. De asemenea, unele plante se dezvoltă mai bine pe un sol acid, hortensia fiind un exemplu în acest sens. Turnând acest lichid în sol, florile hortensiilor vor avea culoarea albastră.

8. Amestecând zeamă de murături cu detergent lichid, poți face o capcană pentru musculițele enervante care nu ne dau pace în casă. Zeama le va atrage, în timp de detergentul lichid nu le va mai permite să „Iasă” din recipient.

9. Dacă de regulă gătești în vase de cupru și încă nu ai găsit o soluție care să se scape de petele de pe ele, ei bine, lichidul din borcanele de murături este salvarea de care nu știai.

10. Pentru a obține niște cartofi prăjiți cu un gust deosbit, lăsă-i timp de 12-14 ore în zeama de la murături înainte de a-i prăji.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...