De ce să nu amesteci bicarbonat de sodiu cu oţet. Greşeala pe care toată lumea o face

Iancu Andreea 27.10.2021, 21:32
De ce să nu amesteci bicarbonat de sodiu cu oţet. Greşeala pe care toată lumea o face

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient tot mai des utilizat într-o multitudine de situații. Fie că este folosit pentru diferite blaturi, dar și pentru a igieniza și curăța diferite spații, acesta reprezintă o soluție eficientă și utilă. Cu toate că există o serie de combinații pe care le putem face cu bicarbonat de sodiu, atunci când îl amesteci cu oțet faci o greșeală. Există, de asemenea, și alte combinații pe care este bine să le eviți.

Motivul pentru care nu este bine să amesteci bicarbonat de sodiu cu oțet

Multe gospodine obișnuiesc să amestece bicarbonat de sodiu cu oțet pentru a fi utilizate proprietățile de curățenie ale acestor două ingrediente. Deși bicarbonatul și oțetul sunt recunoscute ca fiind extrem de utile pentru a elimina mirosurile și pentru a curăța diferite suprafețe de diverși germeni, se pare că utilizarea lor împreună nu este de bun augur.

Bicarbonatul de sodiu cu oțet este mai degrabă potrivit pentru unele proiecte științifice despre vulcani, susțin specialiștii. Combinate, acestea însă își atenuează acțiunea reciproc, astfel anulându-se. Deși bicarbonatul și oțetul reușesc să împiedice răspândirea germenilor, atunci când amesteci cele două ingrediente nu vei obține niciun rezultat.

De ce să nu amesteci bicarbonatul de sodiu cu oțet
Combinația de bicarbonat de sodiu și oțet nu este indicată

Combinațiile pe care trebuie să le eviți atunci când cureți locuința

Cu toții ne dorim încăperi curate și igienizate, iar un spațiu lipsit de murdărie și germeni oferă liniște. Cu toate că există o mulțime de soluții din comerț, unii preferă ingredientele naturale sau diferite combinații de soluții pe care le ai prin casă. Totuși, unele combinații sunt periculoase. De exemplu, înălbitorul este cunoscut pentru acțiunea sa dezinfectantă, însă alături de alte produse se pot crea reacții chimice toxice. Deși înălbitorul este principalul ingredient în numeroase combinații periculoase de uz menajer, iată și câteva alte amestecuri de evitat.

  • Înălbitor + amoniac – creează cloramină gazoasă, iar aceasta poate cauza dificultăți de respirație, dureri în piept, senzație de arsură și iritații
  • Înălbitor + spirt – creează cloroform, care poate produce amețeli, vomă și afecțiuni ale ochilor, pielii, sistemului respirator și sistemului nervos
  • Înălbitor + oțet (înălbitor + acid) – creează clor gazos, care poate produce dureri de arsură și iritații
  • Înălbitor + substanțe de îndepărtat mucegaiul
  • Înălbitor + detartrant de toaletă
  • Înălbitor + dezinfectante în atomizor
  • Înălbitor + substanțe de curățat cuptorul
  • Înălbitor + detergent de vase
  • Înălbitor + suc de lămâie
  • Înălbitor + soluție pentru geamuri
  • Înălbitor + substanțe de desfundat țevi

Așadar, asigură-te că folosești înălbitorul doar de sine stătător și nu în combinație cu alte soluții, care pot duce la reacții incredibil de periculoase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...