De ce s-a prăbușit stejarul lui Arsenie Boca. Ce se întâmplase cu el în 2017

Iancu Andreea, Anca Lupescu 11.12.2021, 16:55
De ce s-a prăbușit stejarul lui Arsenie Boca. Ce se întâmplase cu el în 2017

Aproape un secol, gorunul plantat de Arsenie Boca a oferit umbra sa celor care treceau prin curtea liceului din Brad. Din păcate, arborele a suferit în ultimii ani, iar recent, stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit. Primele semne au apărut însă încă din 2017. Din păcate, nimeni nu a mai putut salva copacul, care vineri, 10 decembrie, s-a prăbușit în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad. În amintirea călugărului, autoritățile din zonă au planuri mari cu lemnul rămas de la stejar.

Motivul pentru care stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit

Arsenie Boca este recunoscut drept un fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Dincolo de învățăturile pe care le-a lăsat în urmă, acesta a plantat și un arbore, care până de curând amintea de duhovnic. După un secol în care stejarului lui Arsenie Boca a umbrit curtea liceului din Brad, copacul s-a prăbușit din senin.

Stejarul era un simbol al locului și adunase o vârstă venerabilă. Din păcate, acesta s-a prăbușit brusc, după ce în 2017 dăduse primele semne că se usucă. Gorunul a devenit una cu pământul vineri, 10 decembrie, când s-a prăbușit în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad. Acesta nu va fi însă aruncat, ci va primi o nouă întrebuințare. Autoritățile din localitate au decis să păstreze amintirea călugărului și de aceea vor recupera lemnul și îl vor transforma în două troițe.

Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin două troițe, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul, susține Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, potrivit adevarul.ro.

Motivul pentru care s-a prăbușit stejarul lui Arsenie Boca
Călugărul Arsenie Boca

Cum a ajuns călugărul să planteze gorunul care îi poartă numele

Cei care au cunoscut viața lui Arsenie Boca știu despre acesta că s-a născut în 1910 și a plecat la Ceruri în 1989. Înainte de a fi hirotonit, călugărul purta numele de Zian. Născut în satul Vața de Sus, Hunedoara, cel care avea să devină ulterior duhovnic, a urmat cursurile liceului din Brad, unul dintre cele mai bune din Transilvania la acea vreme. El a fost șef de promoție, conform poveștilor spuse de foștii săi colegi.

În ceea ce privește stejarul plantat de Arsenie Boca, el a fost sădit în momentul în care elevii au absolvit liceul. Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la şcoala din Brad, a dezvăluit mai multe detalii despre momentul în care arborele a fost plantat în curtea liceului.

Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului.

Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului, povestea preotul Boldor, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe