INTERVIU EXCLUSIV

De ce Regele Charles a tăiat lista invitaților la încoronare. Detalii exclusive: „La Elisabeta a II-a au fost 16.000 de participanți, acum sunt 1000”

Gabriela del Pupo 05.05.2023, 14:15
De ce Regele Charles a tăiat lista invitaților la încoronare. Detalii exclusive: „La Elisabeta a II-a au fost 16.000 de participanți, acum sunt 1000”

Mâine vom asista, după 70 de ani, la o sărbătoare a monarhiei britanice. Încoronarea Regelui Charles se anunță a fi una inedită, mai scurtă cu o oră, cu multe elemente de noutate, în special pentru a aduce Casa Regală mai aproape de modernitate, dar și de supuși. S-a redus semnificativ numărul de invitați și pentru prima dată pe străzi se vor putea organiza petreceri, pentru că pub-urile londoneze vor fi deschise. Impact.ro a stat de vorbă cu jurnalistul specializat în monarhie, Marius Ghilezan, pentru a afla detalii despre ceremonia de mâine.

Ce presupune ceremonia încoronării de la Westminster Abbey?

Anumite canoane nu pot fi modernizate, Regele Charles va deveni capul bisericii Anglicane și va fi încoronat la Westminster Abbey, în cursul dimineții iar spre după amiază, el și Regina Camila vor saluta poporul de la balconul celebru de la Palatul Buckingham. Ca și mama sa, Regele Charles va purta supertunica și mantaua confecționate pentru bunicul său Regele George al IV-lea. În afară de ceremonia oficială în schimb, programul zilei de mâine are multe elemente de modernitate.

„Nu se poate renunța la actul fundamental, încoronarea, care de fapt reprezintă două momente simbolice, legătura neamului englez cu Dumnezeu și preluarea Sceptrului Puterii în cadrul bisericii Anglicane. El va fi șeful bisericii în Anglia. Au existat situații când de exemplu Edward al VIII-lea, a domnit fără să fie încoronat pentru că era într-o dispută cu biserica Anglicană. Acest lucru e mai mult o acțiune simbolică, poți să fii rege și fără să fii încoronat în biserica Westminster Abbey, în procesiune am înțeles că vine, împreună cu Regina consoartă Camila, mai repede, la ceremonia care va avea loc Westminster Abbey.

Va fi mai scurtă dar nu se poate renunța la ritualul religios, sunt niște canoane de secole.”, spune jurnalistul.

Legatura nebanuita dintre data incoronarii Regelui Charles si Elisabeta a II-a
Imagine de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Petreceri în stradă, concert la Winsor dar mult mai puțini invitați decât în 1953

Pub-urile și cuburile din Anglia și Țara Galilor nu se vor mai închide ca de obicei la ora 23 ci vor avea program extins, 3 zile la rând, de vineri seara până duminică. De asemenea nu este obișnuit ca la o ceremonie de încoronare să se încheie ziua cu un concert de muzică modernă, în trecut atmosfera fiind mult mai sobră. După ceremonia organizată la Westminster Abbey va fi și un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului.

„Un element de noutate este că pub-urile vor fi deschise seara, se vor putea organiza petreceri pe străzi, iar seara la Windsor vor cânta Katy Perry, Take That și Lionel Richie, care este o chestie fancy pentru monarhie. Un alt element de noutate este că se vor întâlni 850 de reprezentanți ai unor ONG-uri caritabile și vor face anumite acțiuni spre seară, încă nu se știu detalii. La încoronarea Reginei Elisabeta se spune că a fost mult mai sobru decât acum. Atunci au fost 16.000 de participanți, acum sunt mult mai puțini, 1000, 100 șefi de state, dar atunci era Churchill șef de Guvern și era mână mai largă. Noul Nostradamus din Brazilia a și prezis că domnia lui Charles va fi de 7 ani și că va abdica doar pentru ca funeraliile lui să nu coste prea mult Marea Britanie.”

Ce se va vedea la televizor și cine se ocupă de transmisiunile oficiale? Trebuie să menționăm că sutele de televiziuni care sunt deja de câteva zile în Londra au accesul restricționat și pot filma doar în anumite locuri de pe traseul oficial.

„Partenerul lor de zeci de ani este BBC, seful Casei Regale se întâlnește cu echipa BBC din timp și se negociază împreună cu Serviciile de Informații, totul la minut. Nu se pot abate nicicum, regia se face din platou. La înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, aveam programul în față și nu erau minute de întârziere, lucrurile sunt foarte bine stabilite cu Palatul, astfel încât să nu apară disfuncționalități. La înmormântarea Reginei, BBC a reușit record de audiență. Peste 1 miliard de telespectatori, nu știm dacă acum va avea aceeași audință, dar este un moment solemn, într-o stare de tensiune majoră în care Regele coalizează forțele, nu le rispiește.”, spune Marius Ghliezan.

Încoronarea noului Rege al Angliei nu este lipsită de tensiuni, atât politice cât și de imagine a Casei Regale. Cea mai mare provocare pe care o are Regele Charles este de a păstra unit Commonwealth, care după destrămarea Imperiului Britanic, a păstrat unitatea a 56 de state sub sceptrul reginei.

„Deja două voci, din Jamaica și din Belize, voci ale guvernelor oficiale, au zis că vor face referendum pentru ieșirea din Commonwealth. Regulile monarhiei sunt destul de clare, nu stă nimeni cu forța. Mama lui, Regina Elisabeta a II-a în ciuda recomandărilor Secret Service-urilor, să nu plece în turneu în țările din Commonwealth, s-a dus și a văzut vreo 42, în Africa au pupat-o, au îmbrățișat-o, îl avea și pe soțul ei Philip, mai aventurier. Erau mai tineri, asta se întâmpla în 1956, astfel a reușit să coalizeze toate spiritele divergente în această călătorie pe care nici Churchil nu a agreat-o, a zis că este o aventură dar ea s-a dus.”, explică specialistul.

Printul Harry si Meghan Markle, evacuati din vila de lux din California. Autoritatile au luat decizia radicala
Printul Harry si Meghan Markle

Lista invitaților este ținută secretă până în ultimul moment

Prea multe detalii despre invitații la ceremonie nu se cunosc însă de obicei pe listă se află membri familiilor regale, șefi de stat, și personalități apropiate de Casa Regală. Din informațiile apărute în spațiul public, Meghan Markle nu va fi prezentă pe când soțul ei a fost invitat dar este cert că nu va juca un rol în ceremonie, spre deosebire de fratele său William, care va fi alături de tatăl său. Acesta chiar îi va pune pe umeri mantia de rege.

„BBC anunță că Harry va fi văzut pentru prima dată în public, dar nu se știe în ce public și unde va sta. Ducesa de York nu va fi prezentă la ceremonie.

Guvernul face lista de invitați, iar Șambelanul Palatului poate să vizeze, să spună, asta nu, asta da. Sunt în jur de 100 de personalități, și în funcție de oportunitate, de aceea nu se face publică lista, pentru că dacă nu vine cineva, de asta se ține secretă. Merg Maia Sandu, președintele Iohannis, principesa Margareta.”

Pajii Camilei vor fi nepoții ei, copiii fiind însă din căsnicia anterioară cu Andrew Parker Bowles.

„Faptul că că se ocupă de nepoți și este atașată de prinți aduce unitate familiei.”, mai spune jurnalistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...