EXCLUSIV

De ce primește România încă 47 de milioane de doze anti-covid? Ministerul Sănătății: Contractele nu au fost încheiate direct de către statul român

Gabriela del Pupo 07.04.2022, 10:42
De ce primește România încă 47 de milioane de doze anti-covid? Ministerul Sănătății: Contractele nu au fost încheiate direct de către statul român

Statul român mai are de primit 47 de milioane de doze de vaccin anti-covid, potrivit documentului de centralizare a comenzilor către companiile farmaceutice producătoare. Acum, Ministerul Sănătății caută soluții pentru gestionarea numărului imens de vaccinuri care trebuie să ajungă în țara noastră. La solicitarea impact.ro, Ministerul Sănătății a venit cu precizări privind gestiunea zecilor de milioane de doze de vaccin care vor ajunge în țară și a planului de revânzare sau donare de către statul român.

„România a încheiat aceste contracte PRO-RATA putând accesa circa 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin”

Ministerul Sănătății explică în răspunsul către redacția noastră că alocarea dozelor de vaccin a fost proporțională nu numai cu populația țării dar și cu numărul de doze pe care le-a produs fiecare companie farmaceutică. La nivelul Uniunii Europene a fost încheiat un contract general, care nu a putut fi negociat sau semnat individual de fiecare stat membru.

 În caz că nu va veni un alt val se vor vinde cele 47.912.039 de doze care încă nu au ajuns în România?

„România s-a alăturat ca Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva COVID-19. În vederea asigurării accesului la un număr suficient de vaccinuri, România a încheiat aceste contracte PRO-RATA (cheia de alocare populațională) putând accesa circa 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin.

Contractele în urma cărora România are acces la vaccin împotriva COVID-19 sunt încheiate centralizat, la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul roman, între Comisia Europeană și producătorul vaccinului și sunt sub forma “APA” (Advance purchase agreement) și  “PA” (Purchase Agreement) traduse în limba română: “ACA” (Acord de cumpărare în avans) și “AC” (Acord de Cumpărare).

Vaccinurile aflate în stoc pot fi vândute sau donate, conform clauzelor contractuale.”

 De ce există un număr atât de mare de doze (2 milioane) care sunt trecute la capitolul pierderi? Este vorba doar de doze expirate sau mai sunt și alte motive?

„Dozele incluse în capitolul pierderi, provin din: pierderi rezultate prin manipulare (flacoanele de vaccin sunt multidoză și nu întotdeauna au putut fi extrase cu precizie toate dozele existente într-un flacon), pierderi rezultate când nu s-a putut respecta programările din centrele de vaccinare iar flacoanele multidoză nu au putut fi consumate în timpul alocat de la preparare, pierderi datorate unor situații excepționale (de exemplu întreruperea lanțului de frig) pierderi prin expirarea valabilității, pierderi prin spargeri, etc.

Ministerul Sănătății face demersuri pentru găsirea unei soluții pentru prevenirea pierderilor de vaccin și, implicit a pierderilor financiare.”

Motivul pentru care un german s-a vaccinat de 90 de ori anti-covid. Ce făcea după fiecare imunizare

Contractul nu permite renunțarea la doze, donații de  790 de milioane de euro

Din păcate, nu doar România se confruntă cu problema dozelor care nu mai pot fi folosite pentru că nu se anticipează un nou val. Cererea a fost oricum mai scăzută în țara noastră din cauza lipsei interesului pentru vaccinare, iar, acum, aceste doze de vaccin trebuie redirecționate, iar una dintre cele 2 posibilități este donarea. Ceea ce înseamnă că țara noastră ar putea face donații de 790 de milioane de euro.

 Există clauze în contractele semnate de țara noastră prin care se poate renunța la o parte din vaccinurile rezervate?

„Clauzele contractuale ale tuturor contractelor existente momentan, permit opțiunile de revânzare/donație dar nu și opțiunea de a renunța la o parte din ele.”

Au fost discuții până acum cu țări care se confruntă cu un nou val pandemic pentru vinderea dozelor achiziționate de România? Dar pentru a dona aceste doze?

„Sunt și alte state membre UE care se află în aceeași situație, întrucât numărul de doze contractate a fost raportat la PRO-RATA aferentă fiecărui stat pentru numărul de persoane eligibile pentru vaccinare, număr care a fost mai mare decât numărul persoanelor efectiv vaccinate.

Mai multe detalii legate de acest surplus de la nivelul Statelor Membre sunt în curs de discuții în Comisia Europeană și vor fi comunicate ulterior.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...