De ce pierde Rusia atât de multe tancuri pe frontul din Ucraina? Explicația experților militari

Beatrice Dumitru 12.04.2022, 09:51
De ce pierde Rusia atât de multe tancuri pe frontul din Ucraina? Explicația experților militari

Se crede că Rusia a pierdut sute de tancuri în două luni de la invadarea Ucrainei. Moscova a trimis pe câmpul de luptă un total de 2.700 de tancuri, iar experții militari pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care națiunile occidentale le-au dat Ucrainei și a modului defectuos în care Rusia și-a folosit tancurile.

Cât de mari sunt pierderile de tancuri ale Rusiei?

Potrivit Rand Corporation și IISS, Rusia avea aproximativ 2.700 de tancuri de luptă la începutul conflictului. SUA au furnizat Kievului 2.000 de rachete antitanc Javelin când a început războiul și de atunci au mai trimis încă 2.000, în timp ce Marea Britanie a oferit aproximativ 3.600 de rachete NLAW. Rachetele Javelin pot fi trase astfel încât racheta să explodeze în partea superioară a unui tanc, unde blindajul este mai slab, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.

Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia a pierdut peste 680 de tancuri, în timp ce Oryx, un blog militar și de informații care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război, spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule blindate.

De ce pierde Rusia atât de multe tancuri pe frontul din Ucraina? Explicația experților militari
Rusia a pierdut multe tancuri în războiul din Ucraina.

Javelin și NLAW sunt foarte puternice. Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”, a spus Nick Reynolds, analist de cercetare în războiul terestre la Royal United Services Institute (RUSI).

Cât de mult sunt de vină tacticile militare rusești?

Pentru a doua fază a războiului, SUA furnizează Ucrainei 100 de drone antitanc Switchblade. Cunoscute sub numele de drone „kamikaze”, ele pot pluti peste o țintă de la kilometri distanță de operator și apoi să cadă deasupra unui tanc, distrugându-l cu ajutorul bombei din vârful acesteia.

În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie. Componența precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie, notează BBC.

Rusia are relativ puține trupe la care să apeleze. Deci, BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere. Sunt proiectate să atace rapid cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește personalul de infanterie pentru a escorta blindatele și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată. Asta face ca armata rusă să fie ca un boxer care are un croșeu drept grozav și o falcă de sticlă”, a spus Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.

Profesorul mai precizează că lipsa patrulelor aeriene rusești a ajutat trupele ucrainene să prindă în ambuscadă coloanele de tancuri rusești.

Rusia nu a obținut supremația aeriană la începutul conflictului și, astfel, nu poate patrula cerul, pentru a observa mișcările armatei ucrainene. Asta înseamnă că trupele ucrainene au reușit să intre în poziții bune de foc pentru ambuscade și au putut să provoace multe daune în acest fel”, a adăugat Phillips O’Brien.

Jumătate din tancuri, distruse sau avariate

Potrivit cifrelor prezentate de Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate. Experții pun acest lucru pe seama eșecurilor logistice și a incompetenței trupelor ruse.

Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroiul de primăvară, pentru că Rusia a invadat Ucraina într-un moment nepotrivit al anului„, mai afirmă profesorul O’Brien.

Guvernul ucrainean a dat chiar instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să predea vehiculele militare abandonate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...