De ce o cameră este mai caldă decât restul casei. Mulți români au remarcat ciudățenia

Andra Daoud 28.01.2022, 09:38
De ce o cameră este mai caldă decât restul casei. Mulți români au remarcat ciudățenia

Cu toții am observat că temperatura ambientală diferă de la o cameră la alta a casei, atât vara, cât și iarna. De multe ori se întâmplă să ne trezim dimineața și să constatăm, atunci când ieșim din dormitor, că în restul casei este mai rece decât în dormitor. De obicei camera în care dormim are temperatura cea mai plăcută, iar acest lucru are câteva explicații cât se poate de logice.

De ce o cameră este mai caldă decât restul casei

Diferența de temperatură de la o cameră la alta se datorează câtorva factori care țin atât de amplasarea casei, cât și de design-ul acesteia. De obicei, o anumită cameră din casă este mai ușor de încălzit iarna și mai ușor de răcit vara. În plus, temperatura rămâne constantă pentru mai mult timp, indiferent cum este în restul casei. Iată câteva explicații pentru care se întâmplă acest lucru!

Izolația

O casă care nu este izolată cum trebuie va avea camere cu temperatură diferită. Pentru a vă asigura că nu se întâmplă acest lucru, este de preferat să apelați la un specialist pentru a realiza izolația casei.

Orificiile de ventilație

În cazul în care acestea nu sunt curățate și sunt înfundate, aerul nu poate circula uniform peste tot în locuință, motiv pentru care o cameră va fi mai caldă decât alta.

Amplasarea casei

Camerele orientate cu fața spre sud au avantajul că pe partea aceea este soare în cea mai mare parte din zi. Camerele amplasate pe nord, dimpotrivă, sunt mai reci și mai întunecate. Vara este mai bine, pentru că răcoarea se menține, însă iarna sunt mai greu de încălzit și se consumă mai multă energie.

De ce o cameră este mai caldă decât restul casei. Mulți români au remarcat ciudățenia
Dormitorul este, de obicei, cea mai caldă cameră din casă

Ferestrele

Casele cu ferestre mari sunt pe placul multora, pentru că sunt luminoase și au un aer primitor. Acestea au însă dezavantajul că sunt mai greu de încălzit iarna și mai greu de răcit vara, pentru că ferestrele fac să se piardă căldura în sezonul rece și mențin efectul de seră atunci când este cald.

Casele cu etaj

În acest caz, aerul cald se ridică, așa că este firesc ca în camerele amplasate la etaj și la mansardă să fie mai cald decât în restul casei. De exemplu, dacă la parter setați o anumită temperatură, este de așteptat ca la etaj să fie cel puțin cu un grad mai mult.

Pe lângă factorii enumerați, contează și cât de des aerisiți casa, dar și cum sunt amplasați pereții. Un apartament pe colț, de exemplu, va avea o temperatură mai mică în camerele cu mai mulți pereți exteriori decât în încăperile care au un singur perete sau niciunul exterior.

Urmăriți Impact.ro și pe