De ce nu vor putea avea România și Moldova o melodie comună la Eurovision. „O nebunie totală” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 17.05.2022, 20:29
De ce nu vor putea avea România și Moldova o melodie comună la Eurovision. „O nebunie totală” EXCLUSIV

România și Moldova nu vor putea propune vreodată o melodie comună în condițiile actualului regulament al concursul, impus de cei de la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU). Surse bine informate din interiorul televiziunii publice care au dorit să-și păstreze anonimatul, spun și că e greu de crezut că regulamentul va fi schimbat în viitorul imediat apropiat.

Iată de ce nu va putea niciodată România să aibă o melodie comună cu Republica Moldova la Eurovision

„Nu există varianta ca două țări să poată susține o melodie comună la concursul Eurovision. Din simplul motiv că nu există niciun  articol în regulamentul concursului care să-și permit așa ceva. Sigur, un spectacol comun ar putea fi făcut. Chiar și între România și Moldova, dar melodia finală nu poate fi aceeași. Din simplul motiv că regulamentul actual stipulează că fiecare țară își înscrie în concurs propria melodie”, au declarat pentru impact.ro surse bine informate din interiorul televiziunii publice. Aceleași surse susțin că regulamentul a fost create tocmai pentru a evita o soluție de acest fel: „Să admitem că nu doar noi și Moldova ne-am gândi la o asemenea soluție, ci și Cehia și Slovacia. Sau bascii și catalanii din Spania. Ar ieși o nebunie totală!”.

Pe de altă parte, e greu de crezut că regulamentul va fi modificat în viitorul imediat în acest sens. Afirmațiile îl contrazic astfel pe actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, care a invocat recent o asemenea eventualitate.

Iata de ce nu va putea niciodata Romania sa aiba o melodie comuna cu Republica Moldova la Eurovision
De ce crede ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (foto), ca Romania nu va putea niciodata sa aiba o melodie comuna cu Republica Moldova la Eurovision

Nimeni nu crede în modificarea actualului regulament de concurs

Într-un Eurovision reformat poate România şi Moldova ar trebui să propună o singură piesă în competiţie. În concluzie, aşteptăm rezultatele unei anchete şi tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată”, a scris recent ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook.

Lucian Romașcanu a evocat chiar eventualitatea unei „resetări complete” a concursului, în care votul publicului să fie cele „care contează cu adevărat”. În opinia ministrului, așa cum a fost ea mediatizată pe rețelele de socializare, „împărţirea politică a voturilor, pe care o vedem de ani de zile, nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să o aibă”.

În ceea ce privește șansele țării noastre legate de eventuala contestație a modului în care i-au fost manipulate voturile din faza internațională a concursului din acest an, aceleași surse susțin că e puțin probabil ca România să obțină ceva concret.

„Am ajunge într-un punct mort”

„Să admitem că am putea cere despăgubiri pentru ceea s-a întâmplat la Torino. Dar, în egală măsură și cei de la EBU ar putea apela la aceeași soluție. Și am ajunge într-un punct mort, cam la fel cum pare că suntem și acum!”, au adăugat aceleași surse.

La rândul său, solistul care a reprezentat România la Eurovision 2022, Andrei Ionuț Ursu, alias WRS, și care a revenit împreună cu delegația României duminică seara la București, evită contactul cu presa. Potrivit reprezentantului său, Andrei nu va face niciun fel de comentariu pe această chestiune spinoasă.

„A făcut tot ce a depins de el pentru a reprezenta cât mai bine România în acest concurs. A cânta și a dansat așa cum a știut el cel mai bine! Nu se va pronunța pe tema jurizării, în niciun caz. Peste un timp va decide ce va face în viitor”, a precizat pentru impact.ro impresarul său, Ana Maria.

Urmăriți Impact.ro și pe