De ce nu trebuie să duci gunoiul noaptea. Cele mai tari superstiţii din România

Iancu Andreea 03.11.2021, 10:40
De ce nu trebuie să duci gunoiul noaptea. Cele mai tari superstiţii din România

Numeroase culturi ale lumii au tradiții și superstiții în privința norocului și sănătății. Diferite ritualuri sunt menite să aducă bunăstarea în casă, în timp ce alte obiceiuri pot să producă efectul contrar. Deși o parte dintre oameni nu cred în acestea practici, alții le respectă întru totul. Românii, de exemplu, au auzit că nu e bine să duci gunoiul noaptea, însă puțini știu de ce nu trebuie să faci acest gest. Iată explicația.

De ce să nu duci gunoiul noaptea. Ce semnifică această superstiție

Mulți oameni își ghidează viața în funcție de superstiții în România, iar acest fapt se datorează tradițiilor și obiceiurilor străbune. Atunci când vine vorba despre familie, casă, sănătate și noroc, românii excelează la capitolul superstiții. Printre acestea se numără și cel legat de gunoi. Una dintre cele mai cunoscute superstiții este de ce nu trebuie să duci gunoiul noaptea, însă puțini știu și de ce nu e indicat.

În ciuda faptului că aceste superstiții nu se regăsesc și în îndrumările Bisericii, oamenii par să se respecte cu sfințenie. Se pare că în cazul în care duci gunoiul după ce soarele a apus vei arunca și norocul la bani odată cu acesta. De asemenea, acest gest ar putea aduce un străin în vizită la tine. Așadar, ar fi bine să nu mai obișnuiești să arunci gunoiul noaptea.

De ce să nu duci gunoiul noapte
Românii cred o mulțime de superstiții

Superstiții românești legate de casă

Dincolo de aruncarea gunoiului după apusul soarelui, există și alte superstiții pe care românii le cunosc. De exemplu, una dintre ele este legată de mătură. Se pare că acest obiect de curățenie trebuie să fie schimbat des, astfel încât să fie alungate energiile negative din casă. Totodată, în cazul în care te muți din casă, nu trebuie să iei mătura cu tine pentru că poate să aducă ghinion.

O altă astfel de superstiție spune că atunci când îți vine în vizită o persoană care nu îți place, după ce aceasta pleacă, e bine să dai cu mătura în casă. Astfel, vei alunga energiile negative pe care le-a lăsat în urmă. Pe de altă parte, atunci când un ceas nu mai funcționează de ceva timp și apoi începe să meargă din nou, în familie va avea loc un deces. Norocul poate fi adus însă în cămin dacă iei o sare nouă, o mătură, o monedă și un cărbune.

Tot printre superstițiile legate de casă se regăsește și cea care spune să presari sare pe pragul casei noi pentru a o proteja de rău. Se pare însă că nu e bine să te muți în casă nouă vinerea, sâmbăta sau într-o zi ploioasă, iar înapoierea de sare pe care ai împrumutat-o este și ea semn rău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...