De ce nu recomandă OMS administrarea la rapel a unui vaccin diferit. “E o tendinţă periculoasă”

Stan Filon 13.07.2021, 15:34
De ce nu recomandă OMS administrarea la rapel a unui vaccin diferit. “E o tendinţă periculoasă”

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și a spus de ce nu recomandă amestecarea vaccinurilor împotriva coronavirusului! În multe state, chiar și în România, primul vaccin s-a făcut cu un anume ser, după care rapelul a fost făcut cu un alt ser. În unele cazuri au fost erori umane, dar în altele oamenii au considerat că așa crește imunitatea și mai mult. OMS nu recomandă așa ceva!

De ce nu recomandă OMS administrarea la rapel a unui vaccin diferit

Unul dintre cei mai renumiți oameni de la Organizația Mondială a Sănătății, cercetătorul Soumya Swaminathan, directorul ştiinţific al OMS, a avertizat că folosirea mai multor seruri împotriva coronavirusului este ca o loterie, deoarece nu s-au făcut studii, cercetări, pentru așa ceva și de aceea nu recomandă amestecarea vaccinurilor.

”Este o tendință periculoasă. Ne aflăm într-o zonă fără date, fără dovezi”, a avertizat Soumya Swaminathan, directorul ştiinţific al OMS, într-o conferință de presă în care a amintit și de a patra doză de vaccin. Directorul departamentului de Știință al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că dacă cetățenii vor începe să decidă când și cine va lua doza a doua, a treia sau a patra doză, ”va fi o situație haotică”.

De ce nu recomanda OMS administrarea la rapel a unui vaccin diferit
De ce nu recomanda OMS administrarea la rapel a unui vaccin diferit

”Este o loterie”

”Va fi o situație haotică în unele țări, dacă cetățenii vor începe să decidă când și cine va lua doza a doua, a treia și a patra”, a mai spus Swaminathan. Recent, Thailanda a decis să combine vaccinurile Sinovac și AstraZeneca pentru a crește protecția față de tulpina Delta, dominantă în multe state. Cum s-a ajun la această concluzie? Ei bine, decizia vine după ce sute de lucrători medicali s-au infectat cu Covid-19, deși erau imunizați complet cu serul chinezesc de la Sinovac.

Dacă se va concretiza această propunere, va fi prima oficială în care autoritățile decid să combine pur și simplu serul chinezesc cu unul european. În Europa au fost cazuri când prima doză s-a făcut cu un vaccin, apoi rapelul a fost făcut cu un alt vaccin.

România nu combină vaccinurile

Vorbim despre perioada când au apărut primele îngrijorări legate de serul AstraZeneca, când mii și mii de oameni au refuzat să mai facă rapelul cu același ser, așa că au făcut a doua doză cu Pfizer.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat în urmă cu o săptămână că România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19, pentru că nu sunt date suficiente despre siguranţă. Cu toate acestea, au mai fost cazuri în care unele persoane din țara noastră au primit prima doză cu un anume vaccin, apoi rapelul cu altul.