De ce nu le-ar fi utile MIG-urile românești ucrainenilor. Fost șef de stat major al Armatei Române, explicaţie care îi contrazice pe politicieni EXCLUSIV

Alexandru Catalan 23.04.2022, 12:10
De ce nu le-ar fi utile MIG-urile românești ucrainenilor. Fost șef de stat major al Armatei Române, explicaţie care îi contrazice pe politicieni EXCLUSIV

Ipoteza unei eventuale cedări a flotei de avioane MIG 21 către Ucraina, invocată recent de către al treilea om în statul român, e total contrazisă de specialiști. Fost șef de stat major al Armatei Române, dar și pilot cu mare experiență la manșa avioanelor de tip MIG 21 LanceR, generalul în rezervă Ștefan Dănilă, spune că o asemenea variantă nu poate fi materializată.

De ce nu pot fi MIG-urile date

„Nici într-un caz nu pot fi date! În primul rând, fiindcă personalul nu are când să facă trecerea pe ele”, a sunat replica generalului atunci când impact.ro l-a chestionat despre o asemenea eventualitate.

Fostul militar de carieră e de părere și că, în cazul în care România ar decide totuși să facă un asemenea pas și să cedeze către Ucraina întreaga flotă de avioane de tip MIG 21, timpul nu ar fi aliatul nostru sau al țării vecine. „

Nu ar exista timpul necesar să se facă trecerea. Ar dura minim un an pentru a fi pregătiți să zboare pe un asemenea aparat”, a sunat opinia aceluiași general.

MIG-urile 21 LanceR ar fi eficace în luptă

Ștefan Dănilă spune că nu pune sub semnul întrebării niciun moment posibilitatea acestui avion de a se angaja în lupte aeriene. Reacția sa pe această temă a fost una categorică:

„Ca eficacitate în luptă, nu ar fi de neglijat”, revenind la amănuntul potrivit căruia dușmanul numărul unu rămâne timpul.

Pe de altă parte, în opinia aceluiași Ștefan Dănilă, experiența de pilot de vânătoare pe un aparat de tip MIG 21 și unul de tip MIG 29, cele folosite de ucraineni în actualul război contra rușilor, este diferită. El a lăsat să se înțeleagă că fără o pregătire prealabilă, consistentă, o asemenea inițiativă din partea românilor ar juca mai degrabă rolul unui cadou otrăvit.

„Diferența dintre MIG 21 şi MIG 29 ar fi enormă, nu se compară. E mai complicat LanceR-ul față de MIG 29, fără pregătirea necesară ar cădea ca muștele…”, a conchis Ștefan Dănilă.

De ce nu le-ar fi utile MIG-urile românești ucrainenilor
De ce nu le-ar fi utile MIG-urile românești ucrainenilor

Marcel Ciolacu susținea recent că România ar putea dona aceste avioane Ucrainei

Reacția lui Ștefan Dănilă survine la scurt timp după ce președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a invocat joi seară, la România TV, probabilitatea că România să cedeze Ucrainei avioanele sale de tip MIG 21, modernizate după 1990 în cadrul unui program comun cu Israelul și rebotezate MIG 21 LanceR, aparate care în acest moment însă sunt consemnate la sol, prin decizia actualului șef de stat major al armatei.

„Haideţi să fim corecţi, avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intră direct în acest conflict cu Rusia.

Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (adică să trimită Kievului avioanele sale MiG 21 LanceR), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene, şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii, trebuie să fie asumat de către toate statele”, a precizat cu acel prilej Marcel Ciolacu. El a adăugat că e nevoie și de cadru legislativ în acest sens.

„Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru”, a precizat pe aceeași temă Marcel Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe