De ce nu există metri și kilograme în SUA: istoria curioasă a sistemului metric

Gabriel Peneș 30.01.2023, 17:10
De ce nu există metri și kilograme în SUA: istoria curioasă a sistemului metric

De ce nu există metri și kilograme în SUA. Vedem în filme, întâlnim în transmisiile sportive diferitele unități de măsură folosite de americani pentru a desemna, de exemplu, greutatea ori înălțimea cuiva sau distanța între două localități. În ciuda globalizării, tocmai Statele Unite au rămas singura țară industrializată care nu a adoptat în mod oficial sistemul metri standardizat folosit în Europa și în mai tot restul lumii.

De ce nu există metri și kilograme în SUA

Ne-am obișnuit deja ca atunci când vine vorba de SUA să auzim că cineva cântărește „X” pound (livre) și nu kilograme ori să aibă o înălțime de „Y” feet (picioare) și „Z” inches (inci) și nu calculată în metri și centimetri. În plus, distanțele între localități sunt de nu știu câte mile, nu de kilometri.

Sigur, un tabel cu conversia acestor unități de măsură ne poate lămuri, dar tot rămâne ciudată folosirea acestui sistem într-o lume globalizată care, cu excepția notabilă a SUA, a trecut de multă vreme la sistemul metric.

Sistemul metric a fost adoptat la 10 decembrie 1799, în perioada care a urmat Revoluției Franceze, fiind conceput de un grup de cercetători din această țară, în încercarea de a introduce niște standarde în privința unităților de măsură, indiferent dacă e vorba de lungimi, volume sau greutăți, pentru că acest sistem include metri, litri și kilograme.

Dorința e de înțeles, dacă ne gândim că, pe vremea aceea, în Franța, din cauza practicilor specifice fiecărei zone, existau peste 400 de modalități de a măsura terenul. Ulterior, el  a fost preluat și de restul țărilor lumii.

Cu o singură excepție notabilă: Statele Unite ale Americii. Iar cauza acestui lucru este una demnă de un film cu pirați, evenimentele petrecându-se la câțiva ani după declararea independenței noii națiuni față de Imperiul Britanic, în 1776.

Istoria curioasă a sistemului metric

Una dintre preocupările „părinților fondatori” ai SUA a fost să găsească și un sistem unificat de măsură. Existența multor asemenea sisteme la acea vreme, ducea la confuzii și escrocherii uriașe din partea comercianților. Iar ce model era mai bun decât cel al sistemului metric abia instaurat în Franța?

Poate cea mai importantă parte a unificării lumii într-o singură unitate a fost crearea kilogramului.  Thomas Jefferson, secretar de stat în guvernul american, la acea vreme, a scris o scrisoare către Franța în care a pus întrebări despre adoptarea noului sistem.

La rândul său, în 1793, Franța l-a trimis pe Joseph Dombey, un om de știință francez, aristocrat și botanist, împreună cu o cilindru de cupru de un kilogram, într-o călătorie spre SUA, pentru a se întâlni cu Thomas Jefferson, în speranța că va reuși să convingă Congresul american de utilitatea standardizării sistemelor de măsură.

Dar aici a intervenit ghinionul și a început odiseea stranie a kilogramului-etalon. O furtună a distrus nava și l-a aruncat pe Dombey în brațele piraților din Caraibe, iar echipajul a fost închis la Montserrat. Așteptând o răscumpărare care nu a mai venit niciodată, Dombey și echipajul au murit în captivitate, scrie NPR.

De ce nu există metri și kilograme în SUA: istoria curioasă a sistemului metric
În 1793, nava pe care se afla Joseph Dombey a ajuns în mâinile piraților din Caraibe, iar kilogramul-etalon pe care-l avea omul de știință francez n-a mai ajuns în SUA

Pirații au scos la vânzare kilogramul-etalon

Pirații nu erau interesați câtuși de puțin de cât de greu este un kilogram. Astfel, conținutul navei a fost scos la licitație, iar kilogramul-etalon adus de Dombey, ce ar fi putut redefini măsurătorile americane, a fost achiziționat de Andrew Ellicott, care l-a păstrat în familie multe generații.

Franța a trimis un al doilea emisar pentru a promova sistemul metric, dar, până a ajuns la destinație, America avea deja un alt secretar de stat, pe Edmund Randolph, care nu a fost impresionat de invenția europenilor.

SUA au continuat să-și dezvolte propriile unități de măsură, care au fost folosite până când SUA și Marea Britanie au făcut eforturi pentru a se alinia, în 1959, creând măsurătorile care sunt cel mai des folosite astăzi împreună cu alte sisteme.

Totuși, sistemul metric a fost aprobat pentru utilizare și în Statele Unite ale Americii încă din 1866, dar SUA încă rămân singura țară industrializată ce nu a adoptat sistemul metric ca sistem oficial de măsurat.

Abia în 1975, Congresul SUA a adoptat Legea Conversiei Metrice, ce a stabilit o utilizare lărgită a sistemului și între granițele sale, dar în mod uzual, americanii folosesc același sistem propriu de măsuri, ce face dificilă, adesea, conversia diferitelor mărimi în sistemul metric utilizat de aproape tot restul lumii.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....