EXCLUSIV

De ce nu au jucat Marcel Iureş sau Adrian Pintea în „Ciuleandra”. Ion Riţiu, despre alegerea lui Sergiu Nicolaescu EXCLUSIV

Alexandru Catalan, Alexandru Puiu 27.08.2021, 18:16

Ion Riţiu a fost unul dintre actorii preferaţi ai lui Sergiu Nicolaescu. La aproape 71 de ani fostul actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş nu face din asta un titlu de mândrie personală, chiar dacă a avut privilegiul de a juca cu mari actori ai scenei româneşti din 1980 încoace, cum ar fi Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Vladimir Găitan, Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Vasile Muraru şi, desigur, Sergiu Nicolaescu.

S-a aflat acum de ce nu au jucat Marcel Iureş sau Adrian Pintea în „Ciuleandra”

“Eu am apărut printre actorii din distribuţia filmelor lui Sergiu Nicolaescu imediat după dispariţia marelui Amza Pellea. Probabil se căuta figuri noi, aşa cum făcea de altfel Nicolaescu în permanenţă şi eu am fost unul dintre acestea. ”Ciuleandra ”, unul dintre aceste filme, are o poveste aparte, pe care puţini o ştiu, fiindcă iniţial nu eu trebuia să joc unul din rolurile principale”, spune el pentru impact.ro.

Ion Riţiu susţine că înainte de a fi fost ales alte două nume sonore au trecut pe platoul de filmare al lui Sergiu Nicolaescu. Marcel Iureş a fost, dacă îmi amintesc bine, prima opţiune pentru rolul fiului de boier acuzat de crimă. Dar s-a considerat că e prea înalt şi s-a renunţat în cele din urmă la el. A venit rândul lui Adrian Pintea, alt mare actor de-al nostru. Din câte am aflat ulterior, Pintea a sosit la filmare după o noapte mai agitată, iar lui Nicolaescu nu-i plăceau chestiile astea, aşa că s-au despărţit foarte repede. Ştefan Iordache i-ar fi reproşat lui Nicolaescu uşurinţa cu care a renunţat la colaborarea lui Pintea şi s-a propus ulterior ca însuţi Nicolaescu să joace în acest film. I-a spus verde în faţă că dacă se încăpăţânează să joace, el pleacă. Aşa că au negociat prezenţa lui Gheorghe Cozorici şi aşa se face că această peliculă e una dintre puţinele în care Nicolaescu doar regizează, nu şi joacă”, a continuat Riţiu seria confesiunilor pe seama unuia dintre cele mai bune filme româneşti produse înainte de 1989.

S-a aflat acum de ce nu au jucat Marcel Iures sau Adrian Pintea in Ciuleandra
S-a aflat acum de ce nu au jucat Marcel Iures sau Adrian Pintea in Ciuleandra

Cererea care l-a surprins

După ce Ion Riţiu a fost acceptat în distribuţie, pentru rolul lui Puiu Faranga, a fost chemat de Sergiu Nicolaescu, care l-a surprins puţin prin cererea pe care i-a adresat-o: ”Te rog ca la acest film să fii mai serios ca de obicei. Ăsta nu va fi un film cu gloanţe, cu pac-pac, ci unul cu o tentă psihologică şi am nevoie de ajutorul tău. Sigur că am admis imediat că-mi voi face treaba cât mai bine, dar m-a mirat puţin, recunosc, cererea de atunci!”.

În plus, Ion Riţiu recunoaşte că în tinereţe era deseori comparat de multă lume cu Alain Delon, celebrul actor francez, pe care Sergiu Nicolaescu îl ştia de altfel foarte bine. ”Actorul avea un alt statut acum 50 sau 60 de ani. Nu vedeai atâtea filme câte vezi azi, ci unul sau două pe săptămână, fie la televizorul de acasă, fie la cinematograful central. Iar lumea te învăţa repede, fiindcă şi oferta, repet, era alta. Însă, în ciuda zvonurilor, eram destul de precauţi cu vieţile noastre intime. Nu prea te apucai să izbeşti cu ea de toţi pereţii, cum văd că se procedează mai nou astăzi, poate şi din pricina faptului că nu ai cu ce să te lauzi ca să devii o vedetă. Aşa că asocierea cu Alain Delon nu m-a dat foarte tare pe spate. Am avut ceva succes la femei, dar şi noroc, că timpul a trecut destul de repede peste mine şi eventuala asemănare cu starul francez s-a estompat mult mai repede decât au crezut unul sau altul”, a conchis Ion Riţiu.

Urmăriți Impact.ro și pe