De ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin. Evenimentul care a schimbat totul

Iancu Andreea 23.09.2020, 13:19
De ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin. Evenimentul care a schimbat totul

Ne amintim cu toții cum la primul buletin am consultat fotografiile între colegi, la școală, remarcând seriozitatea persoanei din imagine. Fotografia de buletin nu este una cu care să te mândrești, pentru că de cele mai multe ori nu îți place cum arăți în ea. Iar elementul care lipsește pentru a o face să arate mai frumos este zâmbetul. Totuși, motivul pentru care nu este voie să zâmbești în poza de buletin se leagă de un eveniment care a schimbat istoria.

De ce nu poți zâmbi în poza de buletin

Actele de identitate trebuie să îndeplinească o serie de reguli. De asemenea, imaginile care identifică posesorul trebuie să aibă o anumită dimensiune, o calitate distinctă a fotografiei, un anume fundal sau chiar o postură diferită. Expresia și lumina sau purtarea ochelarilor sunt și ele stabilite conform unor norme pentru poza de buletin.

Una dintre cerințele în momentul efectuării unei poze de buletin este să nu zâmbești la cameră. Însă puțină lume cunoaște adevăratul motiv pentru care nu poți zâmbi în imaginea din cartea de identitate. În trecut, acest lucru era posibil în unele state ale lumii, însă evenimentul care a schimbat regulile este tragedia de la 11 septembrie. Atacurile din 11 septembrie 2001 au dus la înăsprirea măsurilor de combatere a terorismului. Deci, pașapoartele și cărțile de identitate au început să fie emise după noi criterii.

Lipsa zâmbetului este necesară pentru o verificare ulterioară și o recunoaștere cât mai facilă a posesorului. Trăsăturile faciale ar putea fi modificate sau ascunse în cazul unei imagini cu zâmbet. Mai cu seamă în contextul în care se încearcă împiedicarea actelor de criminalitate și terorism.

Poza de buletin nu poate conține zâmbet, dar nici o diferență notabilă din cauza operațiilor estetice
Poza de buletin nu poate conține zâmbet, dar nici o diferență notabilă din cauza operațiilor estetice

Când ești obligat să îți schimbi buletinul

Pe măsură ce recunoașterea facială devine tot mai importantă pentru depistarea infractorilor, trebuie să avem mai multă grijă ca poza din buletin să fie cât mai apropiată de realitate. Astfel, în anumite situații, dincolo de momentul în care expiră, cartea de identitate trebuie reînnoită.

Modificările semnificative ale aspectului fizic sunt motive pentru care statul te obligă să îți schimbi buletinul. Astfel, în urma unor operații estetice, îngrășarea sau slăbirea, pot fi cauze ale reînnoirii actelor. În România, legile care stabilesc aceste măsuri sunt OUG 97/2005 și Legea 105/1996.

Pentru a nu-ți fi pusă identitatea la îndoială, este indicat ca în cazurile prezentate mai sus să mergi la biroul pentru schimbarea buletinului. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...