De ce nu ai voie să foloseşti bicarbonatul de sodiu pentru stomac. Greşeala uriaşă pe care o fac românii

Iancu Andreea 22.03.2021, 13:08
De ce nu ai voie să foloseşti bicarbonatul de sodiu pentru stomac. Greşeala uriaşă pe care o fac românii

Bicarbonatul de sodiu este adesea utilizat în gospodărie în special pentru prepararea prăjiturilor, dar și pentru unele probleme de stomac. Totuși, aceasta din urmă pare o fi o greșeală des făcută de români. În ciuda senzației de bine imediat după administrare, bicarbonatul pare să ducă la afecțiuni grave pentru organism.

Motivul pentru care nu trebuie să folosești bicarbonatul de sodiu pentru stomac

Dincolo de beneficiile sale în diferite trucuri de curățenie sau chiar în bucătărie, la prepararea anumitor blaturi și prăjituri, bicarbonatul de sodiu este utilizat pentru unele probleme de stomac. Acesta reprezintă un tratament des folosit în cazul refluxului gastroesofagian, arsurilor la stomac, fiind cunoscut în popor drept metodă naturală pentru aceste probleme. Totuși, specialiștii consideră că este o greșeală uriașă să îl folosești pe termen lung, fiind necesar un pansament gastric pe care să îl ai la îndemână, în casă.

Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat, susţine medicul chirurg Călin Tiu, citat de adevarul.ro.

Bicarbonatul de sodiu, contraindicat pentru unele ritualuri de sănătate
Bicarbonatul de sodiu, contraindicat pentru unele ritualuri de sănătate

Periajul dinților cu bicarbonat de sodiu este contraindicat

Un alt obicei din popor este acela de a utiliza pulberea albă pentru curățarea dinților. Deși mulți consideră că bicarbonatul de sodiu albește dinții sau igienizează cavitatea bucală, în realitate dentiștii îl consideră contraindicat. Totodată, se utilizează în general un amestec cu zeamă de lămâie, la fel de nociv pentru dantură. Medicii consideră că acest obicei poate duce la apariția unor boli parodontale serioase. Pe de altă parte, în igiena dentară a copiilor, bicarbonatul poate fi utilizat în combinație cu apa, până când cei mici învață să scuipe pasta obișnuită. Această soluție, având raportul de o linguriță de pudră la o cană de apă, se poate aplica doar o dată pe săptămână.

Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional. Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, explică Cnelia Vartolomei, medic stomatolog, pentru sursa citată.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...